USTAVNI SUD

Slovenska odluka o arbitraži u utorak

18.03.2010 u 22:31

Bionic
Reading

Slovenski Ustavni sud na svojoj je sjednici u četvrtak drugi put razmatrao usklađenost Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije sa slovenskim Ustavom, a pravorijek će javno objaviti idući utorak, objavio je poslijepodne glavni tajnik slovenskog Ustavnog suda Erik Kerševan

Ustavni suci će, kako je najavljeno, svoj pravorijek koji su donijeli na zahtjev slovenske vlade objavit će javno u utorak 23. ožujka u 11 sati u raspravnoj dvorani Ustavnog suda. Predsjednik Ustavnog suda Jože Tratnik pročitat će pravorijek, a ustavni sudac Ernest Petrič, koji je bio sudac-izvjestitelj u ovom slučaju, predstavit će bitne točke Odluke ustavnih sudaca.

Arbitražni sporazum koji predviđa prepuštanje graničnog prijepora međunarodnoj arbitraži potpisali su 4. studenog prošle godine premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor, a Hrvatski sabor ga je već ratificirao. Vlada premijera Pahora odlučila je krajem prošle godine u parlament uputiti zakon o ratifikaciji sporazuma, ali je istodobno od Ustavnog suda zatražila da se izjasni o ustavnosti sporazuma.

Vlada je od ustavnih sudaca zatražila tumačenje o tome je li točka 3A sporazuma, koja određuje da će arbitražni sud odrediti granicu na kopnu i moru, u skladu s četvrtim člankom slovenskog Ustava koji navodi da je Slovenija teritorijalno jedinstvena i nedjeljiva država. Uz to, vlada je od Ustavnog suda zatražila pravorijek o tome je li spomenuta točka sporazuma u skladu sa slovenskom ustavnom poveljom donesenom 1991. godine, neposredno prije osamostaljenja.

Ta ustavna povelja navodi da su granice Slovenije s Austrijom, Italijom i Mađarskom međunarodno priznate granice koje su bile priznate i u vrijeme bivše SFRJ, te da je državna granica s Republikom Hrvatskom jednaka nekadašnjoj međurepubličkoj granici.

Pravorijek Ustavnog suda uvjet je za nastavak procedure ratifikacije sporazuma u Sloveniji, a vjerojatno će se prije ratifikacije u parlamentu održati i savjetodavni referendum, kako predlažu stranke u Pahorovoj vladajućoj koaliciji.