Svijet BLAGA PRESUDA U BIH

Za ubojstvo 200 Hrvata i Bošnjaka dobio 13 godina

Bivši pripadnik policije bosanskih Srba Ljubiša Četić osuđen je u četvrtak na trinaest godina zatvora nakon što ga je vijeće Suda Bosne i Hercegovine proglasilo krivim za sudjelovanje u protjerivanjima i ubojstvu oko dvije stotine Hrvata i Bošnjaka s područja Prijedora

Četić je s još sedam bivših pripadnika policije odnosno vojske Repubike Srpske optužen za zločin počinjen na Korićanskim stijenama na području planine Vlašić.

Na tom je mjestu u kolovozu 1992. godine zaustavljena kolona autobusa kojima je iz zarobljeničkih logora s područja Prijedora prevoženo oko tisuću i 200 zatočenih Hrvata i Bošnjaka s obrazloženjem kako će biti razmijenjeni za srpske zarobljenike.

Prema navodima optužnice, pripadnici vojske i policije bosanskih Srba iz konvoja su izdvojili oko 200 osoba koje su potom strijeljali, dok su njihova tijela pobacana niz litice planinske ceste gdje su pronađena tek po završetku rata.

Ljubiša Četić je tijekom suđenja priznao krivnju za sudjelovanje u ovom zločinu te je pristao svjedočiti u korist optužbe i dati izjavu kojom se kaje zbog počinjenih zločina. Tužiteljstvo mu je zauzvrat pristalo ponuditi kaznu u trajanju od jedanaest do trinaest godina zatvora, a vijeće Suda BiH svojom je presudom prihvatilo taj sporazum.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još