NEZAPAMĆENI SKANDAL

Papa na pedofiliju u Crkvi - pismom

18.03.2010 u 15:41

Bionic
Reading

Dugo očekivano pismo pape Benedikta XVI irskim katolicima, duboko potresenima velikim skandalom svećeničkog zlostavljanja djece, bit će objavljeno u subotu, priopćio je u četvrtak Vatikan

Objavu pisma, u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu, pratit će i brifing za novinare o njegovu sadržaju vatikanskog glasnogovornika Federica Lombardija.

Benedikt XVI osobno je najavio u srijedu, na Dan Svetog Patrika, zaštitnika Irske, da se nada da će taj dokument ‘pomoći u procesu pokajanja, ozdravljenja i novog početka’.

‘Zadnjih mjeseci irska Crkva je teško pogođena krizom seksualnog zlostavljanja djece’, izjavio je jučer Benedikt XVI obraćajući se na engleskom irskim hodočasnicima tijekom tjedne audijencije u Vatikanu. ‘U znak duboke zabrinutosti, napisao sam pastoralno pismo o toj bolnoj situaciji. Sve vas molim da ga pročitate otvorena srca i u duhu vjere’, kazao je Papa.

Pismo irskom narodu, prvi papinski dokument posvećen isključivo pedofiliji, rezultat je osuđujućeg izvješća irske vlade o masovnom zlostavljanju djece u Dublinskoj nadbiskupiji od 1975. do 2004. godine, koje je Crkva temeljito zataškala.