FRANJEVCI SPREMNI NA SURADNJU

Vatikan počinje istraživati fenomen Međugorja

17.03.2010 u 21:05

Bionic
Reading

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Alessandro D'Errico, izvijestio je u srijedu na večernjoj misi u Mostaru vjernike da je Sveta Stolica utemeljila posebno međunarodno povjerenstvo koje će se pozabaviti istraživanjem fenomena Međugorja, a hercegovački franjevci izrazili su spremnost za suradnju s povjerenstvom

"Mostar i ovdašnja Crkva danas su u središtu svjetske javnosti. Osobno smatram da je za Božju Crkvu, koja je u Hercegovini, ovo razdoblje posebne milosti", rekao je apostolski nuncij u BiH nadbiskup D'Errico na misi u mostarskoj prvostolnici.

Dodao je da je imenovanje povjerenstva za Međugorje, ali i nedavno biskupsko ređenje msgr. Petra Rajića koji je imenovan nuncijem za Arapski poluotok te imenovanje Želimira Puljića za zadarskog nadbiskupa, koji imaju korijene u BiH, veliko priznanje Crkvi u BiH.

"Za sve što Božja ruka piše za vrijeme ovih mjeseci, želio bih izreći monsinjoru (Ratku) Periću - i preko njega hercegovačkim biskupijama - najživlje čestitke, u sigurnosti da će i po ovim crkvenim događajima još više biti produbljene veze vjernosti i odanosti Svetom ocu i Apostolskoj Stolici", rekao je nuncij.

Mostarska biskupija
nije komentirala utemeljenje posebnoga povjerenstva za Međugorje.

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar izrazio je spremnost surađivati s povjerenstvom koje će istraživati fenomen Međugorja.

"Ta vijest nas raduje i spremni smo za svaku suradnju. U Međugorju se ništa ne događa tajno, sve je dostupno javnosti. Svatko dobronamjeran i tko je zainteresiran za fenomen Međugorja može se osobno uvjeriti što se događa. Mi smo apsolutno otvoreni za svaku vrstu suradnje, spremni smo pomoći u njihovom radu i dati im informacije koje budu tražili od nas", rekao je provincijal Sesar.

Sveta Stolica u srijedu je objavila da je uspostavljeno posebno povjerenstvo na čijem je čelu talijanski kardinal Camillo Ruini a koje će se sastojati od kardinala, biskupa, vještaka i stručnjaka koje će nastaviti istraživati Međugorski fenomen.

Šestero djece je 25. lipnja 1981. izjavilo da im se ukazala Gospa nedaleko Međugorja. Od tada pojedinim vidjelicama se prema osobnim tvrdnjama Gospa još uvijek ukazuje.

Mjesni biskup msgr. Ratko Perić oštro se protivi priznanju navodnih ukazanja.

Biskupska konferencija Jugoslavije je 10. travnja 1991. Zadarskom izjavom ustvrdila da se u Međugorju na temelju dotadašnjih istraživanja nije mogla potvrditi nadnaravnost navodnih događanja. No u toj izjavi ostavljen je prostor za utemeljenje novih povjerenstava koja bi promatrala međugorski fenomen.