KONFERENCIJA U SLOVENIJI

I dalje nejasnoće o sudjelovanju Kosova i Srbije

17.03.2010 u 18:44

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u srijedu kako se još uvijek radi na tome da se na subotnjoj regionalnoj konferenciji o europskoj perspektivi "zapadnog Balkana" osigura dolazak čelnika iz svih zemalja.

Oni bi na konferenciji trebali poslati poruku da su spremni na ponovno međusobno povezivanje unutar prostora za koji se u posljednje vrijeme često koristi naziv "regija".

"Imamo potvrde većine čelnika iz regije da će sudjelovati, ali još ne od svih", rekao je Žbogar na sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, odgovarajući na pitanja zastupnika o tome hoće li na subotnjoj konferenciji sudjelovati čelnici Kosova i Srbije.

"Što se tiče Kosova i Srbije, za sada se trudimo da bi i jedni i drugi sudjelovali na konferenciji", kazao je Žbogar, dodajući da se još uvijek usklađuje i završna deklaracija koja bi trebala biti prihvaćena na konferenciji.

Slovenski ministar vanjskih poslova ocijenio je također da je održavanje konferencije važno jer će ona unijeti novi impuls iz "regije" prema EU, a istodobno ojačati ugled Slovenije u jugoistočnoj Europi.

Svrha je konferencije da prvi put okupi čelnike država koje se smatraju područjem "zapadnog Balkana", te da se EU pošalje poruka da su te zemlje sposobne zajedno djelovati i razgovarati o svojoj europskoj budućnosti, kao i da njihovi čelnici vjeruju u europsku budućnost i da su za to spremni provesti potrebne reforme.

Uz to, dodao je Žbogar, čelnici iz toga područja trebali bi poslati i poruku da su spremni na ponovno povezivanje "regije", te rješavati bilateralna pitanja.

Žbogar je kao posebno značajnu poruku ocijenio i to što na inicijativu predsjednika vlada Slovenije i Hrvatske te zemlje suorganiziraju konferenciju nakon što su arbitražnim sporazumom riješile višegodišnji granični spor.

Slovenski ministar vanjskih poslova rekao je da će na konferenciji sudjelovati i predsjednik europskog vijeća Herman Van Rompuy, španjolski ministar vanjskih poslova Moratinos u ime predsjedavajuće EU Španjolske, te povjerenik za proširenje Štefan Fule.

Konferenciju je podržala i visoka predstavnica EU za vanjske poslove Chaterine Ashton, što po Žbogarovoj tvrdnji svjedoči o tome da je reakcija međunarodne zajednice na konferenciju vrlo pozitivan.