PREDSJEDNIK KOD SUSJEDA

Predložena trilaterala Mađarske, Srbije i RH

16.03.2010 u 11:23

Bionic
Reading

Razgovorom s mađarskim predsjednikom Laszlom Solyomom, na čiji je poziv stigao u posjet Budimpešti, hrvatski predsjednik Ivo Josipović u utorak je započeo jednodnevni službeni posjet Mađarskoj

Mađarski predsjednik Laszlo Solyom rekao je u utorak u Budimpešti da je hrvatskom kolegi Ivi Josipoviću iznio inicijativu o organizaciji trilateralnog susreta Mađarske, Hrvatske i Srbije, te da je predsjednik Josipović tu inicijativu prihvatio.

Mađarski predsjednik je nakon sastanka s Josipovićem pojasnio da ta trilaterala ima određenu tradiciju, budući da su se bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, srbijanski predsjednik Boris Tadić i on sastali već u Kopačkom ritu, gdje su pokrenuli određena politička pitanja.

"Prije tri dana bio sam u Vojvodini, tamo sam se sreo s predsjednikom Tadićem. Mislio sam da je vrijeme obnoviti tu inicijativu i siguran sam da će predsjednik Tadić prihvatiti", rekao je Solyom na konferenciji za novinare nakon susreta s Ivom Josipovićem.

Hrvatski predsjednik je naglasio kako su suradnja i sigurnost u regiji, te dobrosusjedski odnosi jedan od glavnih ciljeva koje Hrvatska želi ostvariti u vanjskoj politici, te je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Zagreb i Budimpešta dijele zajednički pristup regionalnoj politici.

"Upravo zato su važne inicijative poput ove, koju je iznio mađarski predsjednik i ja je, naravno, pozdravljam", rekao je Josipović.

Nakon poslijepodnevnog polaganja vijenaca na budimpeštanskom Trgu heroja, predsjednik Josipović trebao bi se sastati s premijerom Gordonom Bajnaijem, predsjednikom parlamenta Belom Katonom te predsjednikom glavne mađarske oporbene stranke Fideszom Viktorom Orbanom, ujedno kandidatom za premijera na travanjskim izborima.

On je nedavno izjavio da je potpora Budimpešte hrvatskom članstvu u EU stvar općeg konsenzusa svih političkih stranaka u Mađarskoj te obećao da će u slučaju pobjede njegove stranke nastaviti politiku aktivne potpore skorašnjem hrvatskom članstvu.

Tijekom posjeta planirano je i da se predsjednik Josipović sastane s predstavnicima Hrvata u Mađarskoj.

Posjet Budimpešti treći je Josipovićev bilateralni posjet u samo nekoliko dana, nakon Ljubljane u petak i Beča u ponedjeljak. Prva vanjskopolitička destinacija novog hrvatskog predsjednika bio je Bruxelles.