DESET TISUĆA IZBJEGLICA

Snažan uragan pogodio Fidži

16.03.2010 u 08:56

Bionic
Reading

Uragan Tomas 4. kategorije na ljestvici s 5 stupnjeva pogodio je u ponedjeljak sjever i istok otočja Fidži, uništivši više desetaka kuća, nanijevši štetu usjevima i natjeravši desetak tisuća ljudi da napuste svoje domove, priopćile su mjesne vlasti

Zasad je zabilježen samo jedan smrtni slučaj, a riječ je o ženi koja se utopila pošto ju je zahvatio val u nedjelju, uoči dolaska uragana, na otoku Vanui Levu, na sjeveru. Direktor Državnog ureda za izvanredna stanja Padžiliai Dobui izvijestio je da je poginulo 'nekoliko' osoba, što nije potvrđeno.

Tomas prate vjetrovi koji pušu prosječnom brzinom od 175 km/h. Uragan je na moru uzrokovao valove od 7,20 m, pa je svim brodovima upućen poziv da izbjegavaju to područje.'Uragan će 12 sati zadržati najveću moguću snagu prije nego počne slabjeti', rekao je u utorak ujutro Rajendra Prasad, direktor meteorološke službe.

Prije dolaska na Fidži, Tomas je poharao Fotunu, na francuskom otočju Wallis i Futuna, sjevernoistočno od Fidžija, pričinivši veću materijalnu štetu i oštetivši raslinje.