Svijet PLANIRAO UBOJSTVO KARIKATURISTA?

Danijel Oršoš pušten iz pritvora

Dvojica muškaraca, libijski i alžirski državljani, uhićeni prošloga tjedna u Irskoj u sklopu istrage o planiranju ubojstva švedskog karikaturista Larsa Vilksa, optužena su u ponedjeljak navečer na sudu u irskom gradu Waterfordu, a treći uhićenik, hrvatski državljanin, pušten je na slobodu, javila je irska televizija RTE, a prenosi agencija AFP

Alžirac Ali Šaraf Damaš (44) optužen je za slanje prijetećih poruka, a Libijac Abdul-Salam Mansur Halil Al-Jehani (33) optužen je za kršenje zakona o imigraciji, jer je policiji dao svoje lažne dokumente.

Njih su dvojica bili dio skupine od sedmero osoba koje su uhićene 9. ožujka pod sumnjom za kovanje zavjere s ciljem ubojstva karikaturista Vilksa zbog crtanja karikature na kojoj je prorok Muhamed prikazan kao pas.

Ostali iz skupine, tri žene i dvojica muškaraca, postupno su puštani na slobodu još prošloga tjedna, a posljednji od njih, hrvatski državljanin, pušten je u ponedjeljak navečer iza 18 sati po mjesnom vremenu. Protiv Hrvata, koji je u nekim hrvatskim medijima identificiran kao Danijel Oršoš, zasad nije podignuta nikakva optužnica, ali je policija priopćila da priprema dosjee o svim dosad puštenim osumnjičenicima što znači da naknadne optužnice nisu isključene.

Prema irskom zakonu, osumnjičenici se u pritvoru mogu držati samo tjedan dana bez podizanja optužnice, a taj bi rok istekao u utorak ujutro.

Lars Vilks je 2007. u jednom listu u švedskom Orebrou objavio karikaturu islamskog proroka Muhameda s psećim tijelom, zbog čega je teroristička mreža Al Kaida za njegovu glavu raspisala 100.000 dolara nagrade.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još