NEMIRI NA TAJLANDU

Prosvjednici će vlastitom krvlju zaliti zgradu vlade

15.03.2010 u 15:19

Bionic
Reading

Vođe masovnih protuvladinih prosvjeda zaprijetile su da će zgradu tajlandske vlade zaliti krvlju 100.000 svojih pristaša i prisiliti je na ostavku, javljaju agencije iz Bangkoka gdje se prosvjedi nastavljaju bez većih izgreda osim eksplozije granate s dvoje ranjenih

Pristaše svrgnutog bivšeg premijera Thaksina Shinavatre, koji živi u egzilu, najavile su da će u utorak proliti vlastitu krv pred zgradom vlade jer je premijer Abhisit Vejjaiva u podne odbacio njihov ultimatum da podnese ostavku.

'Od svakog od naših 100.00 pristaša zatražit ćemo krv da bismo prikupili milijun cm3 i sutra je izlili pred zgradom vlade', rekao je Nattawut Saikuer, čelnik Ujedinjene fronte za demokraciju protiv diktature (UDD).

UDD je u nedjelju privukao oko 100.000 svojih pristaša iz cijelog Tajlanda u Bangkok i Abhisitu do ponedjeljka u podne dao rok da podnese ostavku i raspiše izbore.

Abhisit je to odbio i helikopterom napustio sjedište vlade, prenijela je agencija dpa, a Reuters javlja o eksploziji granate pred vojnim sjedištem s ranjavanjem dvojice vojnika.

Britanska agencija piše da je nejasno tko stoji iz tog napada i je li uopće povezan s prosvjednicima, no znakovito je da se dogodio nakon što je premijer odbacio zahtjeve.

Američka agencija AP piše da bi svaki prosvjednik trebao dati 10 kubičnih centimetara ili dvije čajne žličice krvi te da je Crveni križ izrazio zabrinutost takvom akcijom zbog higijenskih uvjeta i zbog rasipanja dragocjene tekućine koja bi mogla 'spasiti brojne živote'.

Prosvjedi u Tajlandu nastavak su dugotrajne političke krize na Tajlandu, podijeljenom između 'žutih košulja', a to su vojska, urbana elita i rojalisti s jedne strane nasuprot Thaksinovih pristaša koje nose crvene košulje.

Premijer Thaksin Shinavatra, svrgnut 2006. vojnim udarom, od 2008. živi u egzilu, najčešće u Dubaiju, kako bi izbjegao dvogodišnju zatvorsku kaznu dosuđenu za financijske zlouporabe.

Prema anketama, Thaksinovi pristaše i saveznici pobijedili bi na idućim izborima koji bi se trebali održati krajem 2011, no vojska i urbana elita mogli bi to izbjeći državnim udarom kao 2006. godine ili sudskom intervencijom, kako je to bilo 2008. godine.

Tajland je bio pogođen političkom pobunom 2008, kada su 'žute košulje', koje se protive Thakisnovim pristašama u prethodnoj vladi, zaposjele ured premijera tijekom tri mjeseca i blokirale međunarodnu zračnu luku u Bangkoku sve dok sud nije smijenio vladu.