UNOSAN POSAO

18 članica Europske unije izvozi oružje u Izrael

15.01.2009 u 14:23

Bionic
Reading

Članice Unije u 2007. godine izvezle su Izraelu oružje u vrijednosti od 200 milijuna eura. Među njima prednjači Francuska kao najveći izvoznik. Oružje Izraelu je izvezlo 18 zemalja članica Europske unije

Francuska, Njemačka i Rumunjska – tri su najjača izvoznika oružja u Izrael u 2007. godini. Francuska je izvezla oružje u vrijednosti od 126 milijuna eura, Njemačka 28 milijuna eura i Rumunjska 17 milijuna eura. U Velikoj Britaniji je konzervativna oporba zatražila obustavu izvoza oružja Izraelu što je Vlada i učinila i pozvala ostale članice EU-a da prekinu s isporukum oružja uz dodatak kako 'ne mogu dalje izvoziti obrambeno oružje ukoliko procijene da bi se ono moglo koristiti u vanjskoj agresiji ili unutarnjoj represiji' piše Deutsche Welle

2007. godine Izrael je uvezao i lako oružje i streljivo u vrijednosti od 12 milijuna eura od Bugarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske i Velike Britanije. Nadalje Belgija, Francuska i Rumunjska izvezle su u Izrael zrakoplove i materijale u vrijednosti od 18,5 milijuna eura,.

Četvrta velika stavka je kategorija elektronske opreme. Tu je najviše isporučila Francuska (89 milijuna eura) i Njemačka (5 milijuna eura). Ostatak od ukupnog iznosa od 200 milijuna eura lagano je naoružanje, oprema i elektronika.

Zanimljivo je da je Italija, inače veliki izvoznik oružja, 2007. godine u Izrael izvezla samo opremu u vrijednosti od pola milijuna eura te Španjolska, također veliki izvoznik, materijal od 4,5 milijuna eura. Nasuprot tome još jedna veliki izvoznik oružja u svijetu – Švedska - nije ništa izvezla u Izrael.