Svijet DOLIJAO NEĐO IKONIĆ

Optužnica za genocid u Srebrenici

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg zapovjednika specijalne postrojbe MUP-a Republike Srpske Neđe Ikonića za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice počinjen u ljeto 1995. godine, priopćeno je u subotu iz Tužiteljstva BiH

Ikonića, koji se sakrio u Sjedinjene države otkuda je u BiH deportiran početkom ove godine, tereti se da je kao zapovjednik 2. odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske Centra za obuku Jahorina sudjelovao u masovnom pogubljenju više od 1.000 zarobljenih Bošnjaka u istočnoj Bosni.

'Cilj je bio da potpuno ili djelomično istrijebi nacionalnu, etničku i vjersku skupinu Bošnjaka, čime je počinio kazneno djelo genocida iz člana 171. Kaznenog zakona BiH', navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da je Ikonić kao zapovjednik odreda Specijalne brigade policije RS, zajedno s drugim pripadnicima Vojske i MUP-a 12. i 13. srpnja 1995. godine sudjelovao u zarobljavanju više tisuća muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti koji su pokušali kroz šumu pobjeći iz zaštićene zone Srebrenica strahujući od likvidacije.

U optužnici se ističe da je optuženi pripadnicima Specijalne brigade policije RS zapovjedio da likvidiraju zarobljene Bošnjake te da je bio nazočan, te nadzirao i podržavao ubijanje više od 1.000 zarobljenih Bošnjaka u Poljoprivrednoj zadruzi Kravica.

Tereti se i da je svojim postupcima nanosio teške tjelesne ozljede i duševne povrede skupini Bošnjaka, koji su, kao Bošnjaci Istočne Bosne, činili značajan dio etničke skupine, te ubijao muške pripadnike skupine i prisilno premještao žene, djecu i starije pripadnike bošnjačkog stanovništva na područja izvan Republike Srpske.

Na području zaštićene UN-ove zone Srebrenice pripadnici Vojske Republike Srpske i policije likvidirali su u ljeto 1995. godine najmanje 8.000 zarobljenih Bošnjaka što je najveći genocid počinjen u Europi nakon završetka II. Svjetskog rata.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još