MALIKI VS. ALAVI

Rezultati izbora u Iraku izjednačeni

12.03.2010 u 19:38

Bionic
Reading

Lista sekularnog političara Ijada Alavija koja je, po privremenim rezultatima, rame uz rame s listom premijera na odlasku Nurija al-Malikija, žalila se u petak na 'očitu prijevaru' tijekom glasovanja i prebrojavanja listića na parlamentarnim izborima u Iraku

Čelnik izbornog povjerenstva odbacio je te optužbe, ocijenivši da su politički motivirane, a Malikijev Savez za pravnu državu (AED) nazvao ih je 'pretjeranima'.

'Prijevare su jasne i očite. Ljudi manipuliraju i mijenjaju brojke povećavajući broj glasačkih listića za listu Pravne države', rekla je za agenciju France Presse Intisar Alavi, kandidatkinja Iračkog bloka i Alavijeva rođakinja.

'U kontejnerima za smeće u Kirkuku pronađeni su listići u korist liste Iračkog bloka', rekla je. Čelnik izbornog povjerenstva Ijad al-Kinani odbacio je te kritike: 'Naučili smo se na takve optužbe političkih stranaka koje ili nisu upoznate s našim procedurama, ili nisu na izborima postigle dobar rezultat pa govore o prijevari'.

Izborno povjerenstvo je priopćilo samo da su kandidati uložili stotine žalba zbog nepravilnosti, ne navodeći druge potankosti. Po riječima zapadnog diplomata koji nije htio otkriti identitet, 'složenošću izbora (proporcionalni) mogu se protumačiti optužbe koje dolaze iz različitih stranaka'.

Alavijeva i Malikijeva lista su izjednačene, po privremenim rezultatima izbora koji ipak ne mogu predvidjeti konačan rezultat budući da se temelje na malom postotku prebrojanih listića u samo šest pokrajina.

Tijesna utrka najavljuje žestoku bitku za vlast i duge pregovore radi sastavljanja vlade, koji bi mogli potrajati mjesecima. Nijedna od dviju lista koje vode na izborima ne može osvojiti apsolutnu većinu (163 zastupnička mjesta) u parlamentu i tako formirati iduću vladu.