UKRAJINSKI MINISTAR

'Černobil nam je i dalje problem'

12.03.2010 u 11:28

Bionic
Reading

Ukrajinski ministar zdravstva Vasyl Knyazevich danas je u Parmi na konferenciji Svjetske zdravstvene organizacije izjavio da zagađenje uzrokovano nuklearnom katastrofom 1986. godine u Černobilu i dalje predstavlja ozbiljan problem toj zemlji. 'U to područje ljudima je zabranjen ulazak, ali neki bi se htjeli vratiti svojim kućama i tamo ostati. Taj problem rješava Ministarstvo unutarnjih poslova', rekao je Knyazevich novinarima na konferenciji za medije, iako nije bio oduševljen pitanjima o toj najvećoj ukrajinskoj i europskoj katastrofi

Ministar Knyazevich više puta ponovio je da postoji sustav mjerenja pokazatelja zagađenosti okoliša zahvaćenog tom jednom od najvećih tehnoloških katastrofa u povijesti. 'Trenutno nisam pripremljen govoriti o pokazateljima. Mogu najaviti program pomoći Europske komisije koji će obuhvatiti veliko znanstveno istraživanje. To će se dogoditi uoči 25. obljetnice katastrofe, a za sljedeću godinu Ukrajina će prirediti međunarodni kongres na kojem će se vidjeti što smo dosad napravili na sanaciji tog zagađenja i što moramo napraviti', izjavio je Knyazevich.

Bez obzira na katastrofu, Ukrajina još uvijek dio potreba za električnom energijom osigurava nuklearnim elektranama, a dijelom i termoelektranama te hidroelektranama. 'Vlada je prihvatila plan o razvoju opskrbe energijom iz obnovljivih izvora', kratko je ustvrdio ministar.

Premda Knyazevich kaže da kao član vlade nije upoznat s planom o gradnji novih nuklearki u Ukrajini, urednik moskovskog mjesečnika Ekologija i život Yuri Eldyshev tvrdi da su ukrajinski nuklearni planovi megalomanski. 'Prošle godine najavljeno je da Ukrajina kani izgraditi 30 nuklearnih reaktora u 20 godina', opovrgnuo je Eldyshev ukrajinskog ministra.

Drugog dana Ministarske konferencije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja se od srijede do petka održava u talijanskom gradu Parmi, održane su panel-diskusije o sigurnosti hrane i financiranju zdravstvenog sektora. Izvršna direktorica Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) Catherine Geslain-Laneelle istakla je da je ta europska institucija dosad pregledala 40 uzoraka genetski modificiranih organizama namijenjenih proizvodnji hrane. 'Za neke od tih uzoraka tražili smo dodatne informacije od kompanija, a na osam nismo dobili odgovore. Tada sumnjamo da nisu sigurni za zdravlje', ustvrdila je Geslain-Laneelle, dodavši da EFSA izdaje isključivo znanstvene podatke koji izvršnim institucijama služe za donošenje konačnih odluka.

Pod nazivom Zaštita dječjeg zdravlja u promjenjivom okolišu, konferencija WHO-a završit će donošenjem deklaracije koju će potpisati 53 zemlje i u kojoj se, između ostaloga, tvrdi da će se do 2015. godine zaštititi djecu od 'opasnih tvari i proizvoda'. Od državnog tajnika Ministarstva zdravstva Ante Zvonimira Golema saznali smo da je hrvatska Vlada na nedavnoj sjednici potvrdila tekst nacrta te odluke.