DANAS ODLUKA O ARBITRAŽI

Pahor: Slovenija je iskoristila pružene mogućnosti

11.03.2010 u 07:44

Bionic
Reading

Slovenski ustavni sud počeo je u četvrtak prijepodne završno razmatranje teksta arbitražnog sporazuma koji su 4. studenog prošle godine u Stockholmu potpisali predsjednici vlada Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor

Sporazum po kojemu bi bilateralni granični prijepor bio riješen pred međunarodnim arbitražnim vijećem i na osnovama međunarodnog prava Hrvatski je sabor već ratificirao.

U Sloveniji su pak svi postupci oko njegove potvrde protekla četiri mjeseca bili zaustavljeni, a da bi se postupak ratifikacije nastavio, potreban je pravorijek ustavnog suda o ustavnosti sporazuma.

Zbog pravne kompleksnosti, ali i političke osjetljivosti sporazuma kojemu se u Sloveniji protivi oporba, vlada premijera Boruta Pahora je krajem prošle godine zakon o ratifikaciji sporazuma poslala u parlament, ali je istodobno od ustavnog suda zatražila ocjenu je li sporazum u skladu s ustavom.

Devet ustavnih sudaca tako treba dati odgovor na pitanje je li točka 4 A sporazuma, koja govori o određivanju spoja Slovenije s otvorenim morem, u skladu s ustavom s obzirom na uvriježena shvaćanja u Sloveniji da ona kao slijednica nekadašnje SFRJ već ima teritorijalni kontakt s otvorenim morem, pa da to ne može biti predmetom arbitraže.

Usto, arbitražni suci trebali bi u odgovoru vladi riješiti pravnu dilemu u kakvom je pravno-hijerarhijskom odnosu arbitražni sporazum s temeljnom ustavnom poveljom iz 1991. godine. Riječ je o ustavnom dokumentu donesenom neposredno prije osamostaljenja države u kojemu se definiraju državne granice Slovenije, a za granicu s Hrvatskom navodi da je ona identična granici između dviju republika u vrijeme SFRJ-a.

Slovenski ustavni suci o arbitražnom su sporazumu krajem siječnja već održali preliminarnu raspravu, a sudac-izvjestitelj Ernest Petrič pribavio je radi izricanja konačne ocjene ustavnosti sporazum i različita pravna mišljenja istaknutih slovenskih pravnih stručnjaka, pa i onih koji su i javno o njemu izricali velike rezerve.

Vjeruje se da će ustavni suci u svojoj ocjeni dati i mišljenje jesu li opravdani zahtjevi oporbenih stranaka koje inzistiraju da se sporazum ne može ratificirati bez dvotrećinske većine u parlamentu. Inače, takav je zakonski prijedlog oporbe koalicija premijera Pahora u parlamentu već odbacila.

Slovenski mediji danas, pozivajući se na upućene, navode da se može očekivati duga rasprava ustavnih sudaca o materiji koja im je dana na odlučivanje i da nije sasvim izvjesno hoće li ustavni sud danas donijeti i objaviti svoj pravorijek. Ako se to danas ne dogodi, pravorijek se svakako može očekivati do kraja ovog mjeseca, navode slovenski mediji.

Slovenski premijer Borut Pahor odbio je komentirati najave da će ustavni suci danas možda donijeti pravorijek o ustavnom sudu, javila je Slovenska televizija. Pahor je rekao da ne želi prejudicirati svoje buduće poteze nakon što ustavni suci završe svoj posao, ali da će biti zadovoljan kad do pravorijeka dođe, kako bi se postupci u vezi s arbitražnim sporazumom mogli nastaviti. Ponovio je da sporazum osigurava slovenske nacionalne interese te je naglasio da je Slovenija njime iskoristila otvoreni prozor mogućnosti.