FORBESOVI MILIJARDERI

Najbogatiji čovjek na svijetu je Carlos Slim Helu

11.03.2010 u 07:41

Bionic
Reading

Meksički telekomunikacijski tajkun Carlos Slim Helu zauzeo je prvo mjesto na Forbesovu popisu svjetskih milijardera za 2010, svrgnuvši s trona suosnivača Microsofta Billa Gatesa koji je titulu najbogatijeg na svijetu osvajao 14 puta u posljednjih 15 godina. Po treći puta u tri godine, svijet ima novog najbogatijeg čovjeka, objavio je u srijedu magazin Forbes

Zahvaljujući rastu dionica svojih različitih telekom holdinga, uključujući i diva mobilne telefonije Amerika Movila, meksički tajkun Carlos Slim Helu potukao je Amerikance Billa Gatesa i Warrena Buffetta te postao najbogatija osoba na zemlji i popeo se na vrh Forbesove liste milijardera.

Slimovo bogatstvo procjenjuje se na 53,5 milijardi dolara, a povećano je za 18,5 milijardi dolara u posljednjih 12 mjeseci. Dionice America Movila, od kojih Slim posjeduje udio vrijedan 23 milijarde dolara, narasle su za 35 posto u godinu dana.

Detronizirani Bill Gates

Gates je sa 53 milijarde dolara zauzeo drugo mjesto. On je za 13 milijardi dolara bogatiji u odnosu na godinu ranije, a dionice Microsofta narasle su za 50 posto u 12 mjeseci.

Treće mjesto zauzeo je Buffett čiji je bogatstvo skočilo za 10 milijardi dolara na 47 milijardi dolara, zbog rasta dionica njegovog holdinga Berkshir Hathaway.

Buffett, legendarni ulagač s nadimkom 'Prorok iz Omahe', spretno je uložio pet milijardi dolara u Goldman Sachs i tri milijarde dolara u General Electric, usred kolapsa tržišta 2008. Također je nedavno kupio željeznicu Burlington Northern Santa Fe za 26 milijardi dolara.

'Stavili smo puno novaca da radi za vrijeme kaosa u posljednje dvije godine. Kada pada kiša zlata, posegnite za kantom, a ne za napršnjakom', naveo je Buffett u svom godišnjem pismu dioničarima Berkshirea.

Mnogi milijarderi učinili su upravo to, kupujući obezvrijeđene dionice. Većina najbogatijih ljudi na planetu povećala je svoje bogatstvo u posljednjih godinu dana, navodi Forbes. Ove godine svjetski milijarderi imaju prosječnu neto vrijednost od 3,5 milijarde dolara, što je 500 milijuna dolara više nego prije 12 mjeseci. U svijetu ima 1.011 dolarskih milijardera, koje Forbes naziva '10-znamenkastim Titanima', što je povećanje u odnosu na 793 prije godinu dana, ali još uvijek iza rekorda od 1.125 milijardera 2008.

Od milijardera s prošlogodišnjeg popisa, samo 12 posto je iskusilo opadanje bogatstva.

Američki milijarderi i dalje dominiraju, ali bilježe opadanje. Amerikanci čine 40 posto svjetskih milijardera, prema 45 posto prije godinu dana.

SAD drži 38 posto od kolektivnih 3600 milijardi dolara neto vrijednosti najbogatijih na svijetu, što je pad u odnosu na 44-postotni udio u tom bogatstvu prije godinu dana.

Od 97 novih članova na popisu, samo 16 posto je iz SAD-a.

Azijci i Europljani sve bogatiji

Berezovski ispao s liste

Za razliku od toga, Azija je dodala 104 tajkuna i sada ih ima samo 14 manje od Europe. Među novim milijarderima je Amerikanac Isaac Perlmutter, koji je 2009. prodao Marvel Entertainment kompaniji Disney za četiri milijarde dolara. Na popisu je 27 novih milijardera iz Kine, među njima i Li Shufu, čiji proizvođač automobila Geely planira kupiti švedski Volvo. Kina, uključujući Hong Kong, ima najviše milijardera izvan SAD-a - 89.

Svoje prve milijardere pozdravili su Finska i Pakistan. Rusija ima 62 milijardera, a 28 od njih su povratnici, koji su prošle godine ispali s popisa zbog pada cijena sirovina. Na ovogodišnjem su popisu i 164 povratnika. Jedanaest zemalja najmanje je udvostručilo broj milijardera u odnosu na godinu ranije, uključujući Kinu, Indiju, Tursku i Južnu Koreju.

Trideset članova iz 2009. ispalo je iz kluba milijardera, a među njima su Thor Bjorgolfsson s Islanda, Rus Boris Berezovski i Saudijac Al-Sanea Maan.

Trinaest milijardera s prošlogodišnjeg popisa je umrlo.