Svijet GODIŠNJICA TIBETANSKE POBUNE

Dalaj-lama: Kinezi žele iskorijeniti budizam

Tibetanski duhovni vođa Dalaj-lama optužio je u srijedu kineske vlasti da pokušavaju iskorijeniti budizam s Tibeta, a u govoru na 51. godišnjicu pobune solidarizirao se i s Ujgurima koji su također iskusili kinesku represiju, javljaju agencije iz Dharamsale

U godišnjem obraćanju iz egzila u Indiji gdje žive brojni izbjegli Tibetanci otkako je ugušena  pobuna 10. ožujka 1959, dobitnik Nobelove nagrade za mir optužio je kineske vlasti za kampanju 'domoljubnog preodgoja' budističkih redovnika.

'Redovnicima i redovnicama nametnuli su uvjete slične zatvorskima i onemogućavaju ih da uče i prakticiraju u miru', rekao je 74-godišnji Dalaj-lama te optužio Kineze da su od samostana načinili 'nešto kao muzeje' te teže 'namjerno iskorijeniti budizam', javlja AP.

Reuters napominje da se tibetanski vođa u govoru prisjetio Ujgura, turkofonog muslimanskog stanovništva iz istočne kineske pokrajine Xinjiang.

'Prisjetimo se također naroda Istočnog Turkestana koje je proživjelo velike nevolje i povećanu represiju', rekao je i dodao: 'Želio bih izraziti svoju solidarnost s njima i reći da stojim uz njih.'

U međuetničkom nasilju Ujgura i pripadnika kineskog naroda Haan lani je u Xinjiangu poginulo 200 osoba, a kineske vlasti optužile su Ujgure za nasilne separatističke aktivnosti.

'Slabi su izgledi' za suglasje o tibetanskom pitanju sa sadašnjim kineskim vlastima, citira agencija AFP Dalaj-lamine riječi i objašnjava da on ne traži neovisnost Tibeta, već 'kulturnu autonomiju tog područja koje je Kina anektirala 1950-1951'.

Peking tvrdi da je Tibet dio Kine još od 18. stoljeća.

U Dharamsali su tisuće izbjeglih Tibetanaca obilježile godišnjicu pobune plavo-žuto-crvenim tibetanskim zastavama i protukineskim porukama.

U susjednom Nepalu policija je privela desetak tibetanskih prosvjednika koji su pokušali kamenovati kineski konzulat u Katmanduu, javlja Reuters.

U nedjelju je Tibetanac Padma Choling, novoimenovani kineski guverner za Tibet, izjavio da samo socijalizam može 'spasiti' tu regiju i zajamčiti joj razvoj, a Dalaj-lamu okrivio je kao 'glavni izvor nestabilnosti na Tibetu'.

Na Tibetu, posebice u glavnome gradu Lhasi, u srijedu je pooštrena kontrola da bi se izbjegli nemiri slični onima iz 2008, uoči Olimpijskih igara u Pekingu sa 22 poginule osobe prema kineskim, odnosno 200 prema tibetanskim izvorima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još