NAKON POZIVA NA DŽIHAD

Obama: Bin Laden i Al Kaida neprijatelji br. 1

15.01.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Osama Bin Laden i Al Kaida su najveća prijetnja sigurnosti Sjedinjenih Država, izjavio je u srijedu izabrani američki predsjednik Barack Obama, najavljujući da će njegova administracija učiniti sve kako bi ih spriječila da ponovo napadnu SAD

WASHINGTON - "Bin Laden i Al Kaida su prijetnja broj jedan kad je riječ o američkoj sigurnosti. Ova administracija će u suradnji s Kongresom i republikancima učiniti sve što je u našoj moći kako bi zajamčila da ne mogu stvoriti utočišta kako bi napali Ameriku. To je ključno", rekao je Obama novinarima na sastanku s izabranim potpredsjednikom Joeom Bidenom i republikanskim senatorom Lindsayem Grahamom.

Biden i Lindsay izvijestili su Obamu o svom nedavnom posjetu Kuvajtu, Pakistanu, Afganistanu i Iraku.

Obama je dodao kako će u suprotstavljanju Al Kaidi biti potreban "regionalni pristup", odnosno da se "problem neće riješiti samo u Afganistanu već će trebati posvetiti pozornost i Pakistanu".

Potpis videa ...

Biden je kazao kako ga je posjet regiji "ohrabrio" i uvjerio u izglede za uspjeh u borbi protiv Al Kaide, s obzirom na angažirane američke snage, sredstva i uspostavljenu suradnju na terenu.

Obama je naglasio je da će o daljnjim koracima moći više reći nakon inauguracije 20. siječnja, jer SAD može imati samo jednog predsjednika.

FBI: Objava poruke Bin Ladena ne predstavlja prijetnju Obami

Objava nove audio poruke čelnika Al Kaida, Osame bin Ladena, ne predstavlja prijetnju za predsjedničku inauguraciju Baracka Obame idućega tjedna, objavio je u srijedu američki Federalni istražni ured - FBI.

"Nemamo specifičnih ili vjerodostojnih prijetnji za inauguraciju", izjavio je glasnogovornik FBI Richard Kolko.

Obamina inauguracija 20. siječnja bit će najveće javno okupljanje u Washingtonu u povijesti. Po riječima gradonačelnika Adriana Fentya očekuje se milijun i pol do dva milijuna posjetitelja.

Na osiguranju cijelog događaja bit će angažirano 3.800 policajaca iz Washingtona i 4.100 policajaca iz drugih dijelova Sjedinjenih Država, 10.000 pripadnika Nacionalne garde, uz nepoznat broj agenata FBI-a, Tajne službe i protuterorističkih snaga, najavile su gradske vlasti.

U Washingtonu su već stupile na snagu izvanredne mjere sigurnosti, a grad je dobio 15 milijuna dolara saveznih sredstava za pokrivanje dodatnih troškova.

Grad je troškove inauguracije procijenio na 47 milijuna dolara, ili trostruko više od sredstva koje je odobrio Kongres, pa je gradonačelnik Fenty zatražio saveznu pomoć.

Predsjednik George W. Bush proglasio je u vezi s inauguracijom izvanredno stanje u Distriktu Kolumbija (Washington) kako bi mogao odobriti savezna sredstva za zaštitne mjere "poduzete da se sačuvaju životi i zaštiti javno zdravlje i sigurnost", priopćila je Bijela kuća.