Svijet 'TERITORIJALNE ASPIRACIJE'

Slovenski pučani protiv ulaska RH u NATO

Slovenska pučka stranka (SLS) tražit će odgodu točke dnevnog reda po kojoj je slovenski parlament potkraj ovog mjeseca trebao odlučivati o ratificiranju hrvatskoga pristupnog protokola za članstvo u NATO-u, javili su u srijedu slovenski mediji

LJUBLJANA - Slovenski mediji pozivali su se na priopćenje iz stranke koje je potpisao Jakob Presečnik, predsjednik pučanskog kluba zastupnika u parlamentu.

Hrvatska, navodi u njemu Presečnik, "nezakonito okupira" slovensko more i teritorij te pokazuje "teritorijalne aspiracije" prema susjednoj državi. Zato ne bi smjela doći u priliku da postane članicom "tako važne međunarodne vojne organizacije" kao što je NATO ako se ne odrekne tih težnja ili ne pristane o tome razgovarati, navodi Presečnik.

Slovenska pučka stranka ima ponešto oštrije, specifično stajalište prema Hrvatskoj, a njezini su članovi i čelnici populističke udruge "25. lipnja 1991" Marjan Podobnik i Joško Joras.

Slovenski premijer Borut Pahor u utorak je izjavio da će svi članovi parlamenta koji pripadaju strankama njegove koalicije glasovati za ratifikaciju protokola o pristupu Hrvatske NATO-savezu, ali da će za ratifikaciju biti potrebna dvotrećinska većina koju njegova koalicija nema ako ne pridobije Jelinčičeve nacionaliste, Presečnikove pučane ili Slovensku demokratsku stranku (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još