HITNA SJEDNICA UN-a

Bolivija prekinula odnose s Izraelom zbog Gaze

14.01.2009 u 21:13

Bionic
Reading

Bolivijski predsjednik Evo Morales rekao je da je Bolivija prekinula odnose s Izraelom zbog invazije u Gazi i nastojat će izraelske dužnosnike optužiti za genocid pred Međunarodnim kaznenim sudom

LA PAZ/NEW YORK - Morales je u srijedu rekao da je izraelski napad 'ozbiljno zaprijetio svjetskom miru' i zatražio da premijer Ehud Olmert bude optužen za smrt stotina palestinskih civila. Morales je predbacio UN-ovu Vijeću sigurnosti da je mlako odgovorilo na krizu. Pozvao je UN da sazove Opću skupštinu kako bi se osudila invazija. Također je rekao da izraelskom predsjedniku Shimonu Peresu treba oduzeti Nobelovu nagradu za mir jer nije spriječio invaziju.

Hitno zasjedanje Opće skupštine UN-a o Gazi u četvrtak

Opća skupština UN-a održat će hitnu sjednicu u četvrtak kako bi pozvala na poštivanje poziva Vijeća sigurnosti na prekid vatre u Gazi, izjavio je u srijedu glasnogovornik UN-a Enrique Yeves.

'Predsjednik Opće skupštine (Miguel d'Escoto) sazvao je za četvrtak ujutro, na zahtjev nekoliko zemalja članica, plenarnu sjednicu o stanju u Gazi', rekao je Yeves.

Cilj sjednice je 'snažno poručiti da se međunarodna zajednica odlučno zalaže za trenutačan prekid vatre', dodao je Yeves.