KRAJ MUKAMA

Izbrisani dobili državljanstvo

08.03.2010 u 17:32

Bionic
Reading

Slovenski parlament većinom glasova odobrio novi zakon po kojemu će slovensko državljanstvo ponovno moći steći neslovenci koji su nakon osamostaljenja ostali bez slovenskog državljanstva, a u međuvremenu nisu stekli državljanstvo neke druge zemlje

Nakon osamostaljenja Slovenije, oko 26.000 ljudi iz drugih bivših jugoslavenskih republika ostalo je bez državljanstva ili prava na boravak. U međuvremenu su neki svoj status riješili dobivanjem dozvole prebivališta ili su dobili slovensko državljanstvo.

Mediji navode da se zakon prihvaćen u ponedjeljak može odnositi na oko 13.000 osoba.

Za prihvaćanje zakona o reguliranju statusa državljana iz republika bivše SFRJ glasovalo je 48 zastupnika koalicijskih stranaka, a 30 zastupnika oporbe bilo je protiv, zahtijevajući "strože kriterije" za mogućnost da opet dobiju domicil u Sloveniji.

Ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal izjavila je tijekom rasprave da zakon rješava pitanje nezakonitog brisanja državljana republika iz bivše SFRJ koji su u Sloveniji živjeli prije osamostaljenja i da je u skladu s pravorijekom ustavnog suda koji je tu problematiku definirao prije sedam godina, ali ne uvodi nova prava za te osobe.

Radikalna oporba u raspravi je navela da je riječ o izmišljenoj problematici i da Pahorova vlada zakonom pogoduje "špekulantima".