TRESE, LUPA, UDARA!

Potres u Turskoj, poginuo 51 čovjek

08.03.2010 u 07:48

Bionic
Reading

Trideset osam ljudi izgubilo je život, a šezdesetak je ozlijeđeno u potresu jakosti 6 stupnjeva po Richteru koji je u ponedjeljak rano ujutro pogodio pokrajinu Elazig, na istoku Turske, rekao je mjesni čelnik Bekir Yanilmaz, a prenijele su televizijske mreže.

Kako je rekao Yanilmaz, općinski načelnik Kovancilara, jednog od sela pogođenih potresom koji se dogodio u 4,32 sata po mjesnom vremenu, poginuo je 51 čovjek, među kojima ima i djece.

Žrtve su zabilježene u selima Okcular, Yukari Kanatli i Kayali, ističe krizni stožer koji je u nadležnosti premijerova ureda.

Kuće u tim selima izgrađene su na tradicionalan način i nisu otporne na potres. Kako navode mjesni čelnici, a prenosi televizija, broj žrtava mogao bi rasti.

Spasilačke ekipe koje su odmah stigle na stradalo područje traže preživjele, izvijestio je novinar agencije France Presse u Okcularu, selu s osamstotinjak stanovnika, u kojemu se srušilo tridesetak kuća.

Na tom području zabilježeno je desetak naknadnih, slabijih potresa.

Razorni potresi nisu rijetkost u Turskoj koja je na trusnom području. U dvama potresima koji su u kolovozu i u studenome 1999. pogodili sjeverozapad zemlje poginulo je 20.000 ljudi.

Pokrajina Elazig je na istočnoanatolskom rasjedu i redovito ju pogađaju potresi.