Svijet CENTRIFUGA 2 MILIJARDE EURA

Austrijske banke oprale novac talijanske mafije

Banke u Austriji su od 2005. do 2007. pomogle u pranju oko 2 milijarde eura talijanske mafije, izvijestio je tjednik Austria weekly profil, pozivajući se na podatke talijanskog tužiteljstva

Prema dokumentima do kojih je došao tjednik, novac je opran preko 14 računa u Raiffeisen Zentralbanku i u Bank Austriji, koja pripada talijanskom UniCredit Groupu, te austrijskoj ispostavi banke Anglo Irish Bank.

Transferi su izvedeni preko talijanskih operatera Fastweb i Telecom Italia Sparkle (TIS), precizira tjednik.

Prema tom izvoru, bečko tužiteljstvo je pokrenulo istragu. Banke su odbile komentirati informaciju, ali su navele da surađuju s vlastima.

Prema pisanju tjednika, tri banke su prije objave informacije informirale vlasti o kretanjima transakcija njihovih talijanskih klijenata.

U veljači je tužiteljstvo Rima tražilo uhićenje 56 osoba, među kojima i Silvija Scaglie, utemeljitelja Fastweba, nakon velike afere pranja novca i fiskalnih prijevara.

Fastweb i TIS, filijala Telecom Italia, osumnjičene su da su fakturirale fiktivne telefonske i internet usluge u iznosu od 1,8 milijarde eura, što odgovora fiskalnoj utaji od 365 milijuna eura.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još