Svijet VLADINE MJERE ŠTEDNJE

Grci strahuju od siromaštva

Više od 80 posto Grka drži da će vladine stroge mjere štednje kojima se pokušava smanjiti proračunski manjak dovesti do porasta siromaštva, prema istraživanju koje je u nedjelju objavio dnevni list To Vima

'Siromašni će postati još siromašniji, a bogati još bogatiji', reklo je 85,2 posto ispitanih, prema anketi koju je proveo institut Kap Research među 1.044 osoba.

Sadašnja stopa siromaštva u Grčkoj je procijenjena na 20 posto.

Na pitanje o mogućnosti socijalnog rascjepa, većina je ocijenila da je moguć, a 18,5 posto nije se složilo s time.

Blizu 70 posto drži da te mjere moraju biti 'privremene', prema 26,5 posto koji žele da budu stalne.

U vezi trajanja recesije 38 posto ispitanih drži će to razdoblje trajati između tri i četiri godine, njih 19 posto da će trajati od pet do devet godina, 22 posto smatra da će kriza završiti tek za 10 godina, a 15 posto da će trajati godinu ili dvije.

Većina ispitanih (55,6 posto) odobrava jaku mobilizaciju sindikata protiv strogih mjera kada su pozvali na opći štrajk 11. ožujka, drugi u dva tjedna, ali je samo 37,5 posto ispitanih reklo da će sudjelovati u štrajku.

U pogledu vođenja krize, 52 posto Grka ima povjerenje u napore premijera Georgiosa Papandreoua u vezi izlaska iz krize.

Većina (60 posto) se protivi zaleđivanju mirovina, rezovima 13. i 14. plaće u državnim institucijama, povišenju poreza na dodanu vrijednost za dva posto, na 21 posto i povišenju poreza na gorivo.

Više od 80 posto ispitanih podupire povišenje poreza na duhan i alkohol i smanjenje plaća dužnosnika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još