GRANIČNI SPOR S RH

Tuerk: Mirenje bolje od apstraktnih pravnih načela

14.01.2009 u 16:19

Bionic
Reading

Postupak mirenja, zbog svoje fleksibilnosti, bio bi za Sloveniju i Hrvatsku primjereniji način za prevladavanje postojećega graničnog spora, rekao je u razgovoru za tršćanski dnevnik 'Il Piccolo' slovenski predsjednik Danilo Tuerk

'Moramo naći rješenje koje će biti u skladu sa stanjem na granici 25. lipnja 1991., u skladu s međunarodnim pravilima između država nastalih nakon raspada Jugoslavije', rekao je Tuerk za Il Piccolo, a prenijela STA.

'U prijedlozima rješenja moraju biti formule kojima se uravnotežuju potrebe jedne i druge strane', rekao je Tuerk, dodajući da je takvo mirenje za njega osobno, zbog fleksibilnosti koje pruža, prihvatljivije.

'Predlažemo jednu vrstu mirenja. U tom postupku svaka strana posluša razloge druge strane i predlaže rješenja', rekao je Tuerk, dodajući da takva rješenja moraju odgovarati objema stranama.

'Slovenija se ne slaže s predajom spora ICJ-u nego se zalaže za arbitražu ili mehanizam kojim bi spor bio riješen prevladavanjem apstraktnih pravnih načela', rekao je Tuerk za Il Piccolo.