MERKEL ODLUČNA

'Grčka sada ne treba financijsku pomoć'

05.03.2010 u 21:54

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u petak nakon susreta s grčkim premijerom Georgiosom Papandreuom u Berlinu da Grčkoj trenutačno ne treba financijska pomoć i da je stabilnost euro zone zajamčena

'Grčka nije tražila financijsku pomoć', rekla je kancelarka na zajedničkoj konferenciji za novinare.'Stabilnost euro zone je zajamčena. Pitanje financijske pomoći nije postavljeno. Optimistična sam', rekla je Merkel.

Dvoje dužnosnika je isticalo prijateljstvo njihovih zemalja i posebice tisuće njemačkih turista koji odlaze u Grčku. Prema anketama njemačko javno mnijenje se protivi financijskoj pomoći Grčkoj, a najčitaniji dnevni list Bild Grčku čak predstavlja kao rastrošnu i korumpiranu zemlju.

Nakon susreta je grčki premijer rekao da prodaja grčkih otoka nije rješenje proračunske krize i dodao je da postoje kreativnija rješenja.

U četvrtak su njemački zastupnici pozvali Grčku da proda otoke kako bi smanjila dug. Liberalni zastupnik Frank Schaeffler je rekao da Grčka mora odustati od sudjelovanja u tvrtkama i prodati nenaseljene otoke.

On je zatim za tv kanal N24 rekao da bi financiranje Grčke bilo isto kao i dati alkohol alkoholičaru. Zastupnik stranke CDU Angele Merkel, Marco Wanderwitz je rekao ako EU, dakle Njemačka financijski pomognu Grčkoj, ona treba dati jamstva za što bi mogli poslužiti otoci.