Svijet OČEKIVANO

Srbima odbojni Hrvati i Albanci

Građani Srbije najveću odbojnost osjećaju prema Albancima a onda prema Hrvatima, a Japance i Talijane vole više od Crnogoraca, prenijeli su u petak beogradski mediji rezultate istraživanja raspoloženja u srbijanskom društvu naspram drugim narodima

Na ljestvici prihvaćenosti i odbojnosti, od minus pet do plus pet, od naroda u susjedstvu najnižu ocjenu dobili su Albanci, minus 3,3, Hrvati su dobili minus dva, Mađari minus 1,6, dok su Bošnjaci, Makedonci i Romi ocjenjeni s minus 1,3.

Najmanje daleki i odbojni Srbijancima su Crnogorci s ocjenom minus 0,5, pokazalo je istraživanje 'Bliskosti i distance u srpskom društvu i strahovi građana na kraju prvog desetljeća 21. stoljeća'.

Od velikih naroda, građanima Srbije najprihvatljiviji su Rusi, koji su ocijenjeni s 0,9, zatim Talijani s 0,3 i Japanci s 0,2, dok je najveća odbojnost prema Amerikancima koji su dobili minus 2,5 i Englezima s minus dva.

Na popisu odbojnih nalaze se i Njemci s ocjenom minus 1,8, Kinezi s minus 1,2 te Francuzi koji su ocjenjeni s minus jedan. Iz istog istraživanja, osim o etničkim odnosima, može se doznati i da građani Srbije najviše strahuju od gubitka posla, siromaštva, nestanka svojega naroda, kao i globalnog zatopljenja.

Istraživanje, što su proveli agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja 'TNS Medium Gallup' i beogradsko sveučilište 'Megatrend', provedeno je na području Srbije na uzorku od 2,400 građana u dobi iznad 18 godina.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još