SIMULACIJSKA VJEŽBA

Hrvatska u NATO-u trenira krizne situacije

04.03.2010 u 11:13

Bionic
Reading

Republika Hrvatska sudjeluje u simulacijskoj NATO vježbi upravljanja krizama političko-vojnog odlučivanja CMX09 (Crisis Management Exercise) koja se održava od 4. do 10. ožujka, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija

MVPEI ima, uz sudjelovanje ostalih nadležnih resora, koordinativnu ulogu za provedbu vježbe u Republici Hrvatskoj.

Nakon CMX05 i CMX08, ovo je treća NATO vježba upravljanja krizama u kojoj Hrvatska sudjeluje, i to prvi put kao punopravna članica NATO-a.

Radi se o simulacijskoj vježbi koja će se provoditi na temelju fiktivnog scenarija te konzultacija među članicama NATO saveza i zemalja partnera pa neće biti nikakvih stvarnih vojnih snaga raspoređenih na terenu, objašnjava se u priopćenju.

Vježbe upravljanja krizama imaju za svrhu uvježbavanje i provjeru postojećih i razvojnih koncepata kriznog upravljanja, te međusobnu suradnju i koordinaciju relevantnih nacionalnih sustava i procedura. Vježba će se odvijati na dvije razine - u sjedištu NATO-a u Bruxellesu i u glavnim gradovima država sudionica vježbe.

U scenariju za vježbu, NATO na poziv glavnog tajnika UN-a i u suradnji s drugim međunarodnim organizacijama, sudjeluje u upravljanju kriznom situacijom na fiktivnom području izvan euroatlantskog prostora. Uz političku i vojnu dimenziju ovaj scenarij ima i humanitarnu dimenziju zbrinjavanja izbjeglica te pružanja pomoći dijelu stanovništva koji je stradao u prirodnim katastrofama, dodaje se u priopćenju.

Jedan od glavnih ciljeva vježbe CMX09 je daljnji razvoj koncepta 'Sveobuhvatnog pristupa' (Comprehensive Approach) kao jednog od temelja savezničke strategije za rješavanje sadašnjih i budućih sigurnosnih izazova. Glavna odlika ovog pristupa je suradnja NATO-a s nevojnim (civilnim) organizacijama na terenu, upotreba nevojnih sredstava i razvijanje interoperabilnosti vojnih i drugih sudionika u upravljanju krizama.

U provedbi vježbe sudjelovat će države članice NATO-a, države partneri te prvi put i dvije međunarodne organizacije - Ujedinjeni narodi i Međunarodni odbor Crvenog križa, kaže se na kraju priopćenja.