KRIZA NE JENJAVA

Gazprom: Naftogaz odbija prihvatiti ruski plin za Europu

14.01.2009 u 13:37

Bionic
Reading

Ukrajinska tvrtka Naftogaz odbila je prihvatiti u srijedu, drugi dan zaredom, ruski prirodni plin namijenjen Europi, priopćio je ruski plinski div Gazprom, a prenose ruski mediji

Gazprom je izjavio da je uputio Naftogazu u srijedu zahtjev za tranzit 98,8 milijuna prostornih metara plina, uključujući 13,9 milijuna prostornih metara namijenjenih Moldaviji, 62,7 milijuna prostornih metara balkanskim državama i 22,2 milijuna prostornih metara Slovačkoj

Rusija, koja je optužila Ukrajinu da krade plin namijenjen Europi, obnovila je u utorak isporuke tog važnog energenta nakon sedmodnevnog prekida i dolaska promatrača, koje predvodi EU, na mjerne postaje plina u Ukrajini. Međutim, samo nekoliko sati nakon puštanja plina Gazprom je priopćio da Kijev blokira isporuku.

Gazprom je priopćio u srijedu da je zatražio tranzit preko Sudža, plinske postaje na granici između dviju zemalja, s izravnim pristupom zemljama pogođenima plinskim sporom Rusije i Ukrajine, uključujući Bugarsku, Rumunjsku i Tursku

Naftogaz je zatražio tranzit preko drugih postaja koje se koriste uglavnom za plin namijenjen za domaću potrošnju i nadopunjivanje plinskih rezervi na 140 milijuna prostornih metara plina.

Ukrajina je ustvrdila da Rusija nije poslala dovoljno tehničkog plina kako bi se održao potreban tlak za slanje potrebnih količina plina u Europu. Kijev je također rekao da je Moskva zatražila da se plin pošalje Europi kompliciranom rutom što bi zahtijevalo od Ukrajine da prekine opskrbu svojih građana.

Opetovana odbijanja Naftogaza dokazuju da Ukrajina ne može dopuniti rezerve plina koji je izvukla i obnoviti tranzit. Gazprom je spreman obnoviti isporuke europskim potošačima u svakom trenutku, navodi se u priopćenju Gazproma.

Čelnik Naftogaza Oleg Dubina odbacio je u srijedu ruske tvrdnje da je Ukrajina ilegalno uzimala plin ustvrdivši da je tvrtka poslala plin Moldaviji.

Dubina je također rekao da je tranzit plina tehnički nemoguć u ovom trenutku.

Ne možemo ponovno pokrenuti tranzitnu mrežu za takve nedovoljne količine plina i na neodređeno vrijeme, rekao je Dubina i pozvao je na postizanje privremenog sporazuma s Rusijom o količinama tranzitnog plina i rutama njegova slanja.