FRKA NA FAKLANDSKIM OTOCIMA

Hillary Clinton spokušava pomiriti London i Buenos Aires

02.03.2010 u 13:01

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton poručila je u utorak argentinskoj predsjednici Cristini Kirchner da je spremna pomoći Londonu i Buenos Airesu u rješavanju spora oko Falklandskih otoka, zbog kojih su dvije zemlje već ratovale 1982, ali je odbila izravno američko posredništvo u tom sporu, javljaju agencije

'Željeli bismo da Argentina i Britanija to pitanje riješe međusobno, na miran i produktivan način', rekla je Clinton na konferenciji za novinare održanoj s argentinskom predsjednicom, prenosi agencija AFP.

Washington može pomoći, ali samo uz pristanak obiju strana i ne može 'imati ulogu u onome što moraju odlučiti te dvije zemlje samo', rekla je Clinton.

Kirhcner je na konferenciji za novinare rekla da je Buenos Aires 'zatražio posredovanje Sjedinjenih Država koje su prijateljska zemlja i Argentini i Velikoj Britaniji' te ponovila da se moraju poštovati rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

No Clinton je ponovo naglasila da SAD želi da dvije zemlje sjednu za isti stol, ali ne može nijednu stranu na to prisiliti.

Buenos Aires bijesan je što London nastavlja zaobilaziti UN-ove rezolucije koje pozivaju dvije vlade da obnove dijalog o suverenitetu nad Falklandskim otočjem, ili Malvinima, prema argentinskom nazivu. Otočje se nedavno ponovo vratilo u politički fokus nakon što je jedna britanska kompanija tamo počela bušiti naftu.

London tvrdi da je njegov suverenitet nad otočjem neupitan prema međunarodnom pravu i oglušuje se o argentinske pozive na dijalog, a Buenos Aires uživa jednoglasnu potporu Latinske Amerike i Kariba.

Argentina potražuje otoke dulje od stoljeća i želi da London to pitanje riješi na način na koji je Hong Kong vraćen Kini. No London tvrdi da stanovnici otočja, britanski državljani, imaju pravo na samoodređenje.

Otocima, 450 kilometara udaljenima od južnoameričke atlantske obale, Britanija vlada od 1833, a kratak, ali krvav rat sa 649 ubijenih argentinskih vojnika i 255 britanskih, dvije su zemlje vodile 1982. kada je London oštro odgovorio na argentinsku invaziju. Latinoameričke zemlje bile su šokirane i ljute što je tadašnji predsjednik Ronald Reagan pomogao Britancima logistički i obavještajnim podacima, podsjeća BBC.