NASA PREDVIĐA

Potres u Čileu skratio trajanje dana na Zemlji?!

02.03.2010 u 12:06

Bionic
Reading

Prošlotjedni siloviti potres u Čileu bio je toliko jak da je mogao pomaknuti Zemljinu os i uzrokovati skraćivanje dana na Zemlji, tvrde NASA-ini znanstvenici

Kako javlja CNN, skraćivanje dana trebalo bi biti zanemarivo, točnije oko 1,26 mikrosekunde dnevno, barem prema preliminarnim izračunima. Mikrosekunda je, inače, milijunti dio sekunde. Zemljina se os, prema istim izračunima, pomakla za osam centimetara.

Naime, najveći potresi u vrlo kratkom vremenu pomiču enormne količine zemlje, čime se mijenja i raspodjela mase našeg planeta. Kad se promijeni raspodjela masa Zemlje, dolazi i do promjene brzine kojom se naš planet rotira oko svoje osi.

'Svaki događaj na svjetskoj razini koji uključuje pokretanje velikih masa utječe na Zemljinu rotaciju', rekao je CNN-u Benjamin Fong Chao, voditelj NASA-inog Goddard Centra za svemirske letove.

Znanstvenici za objašnjavanje tog fenomena koriste analogiju s klizačem na ledu koji rotira oko svoje osi. Kad su mu ruke odmaknute od tijela, rotira sporije, a kad su mu bliže tijelu rotira brže (zbog očuvanja kutnog momenta).

Valja napomenuti da je i strašan potres u Indijskom oceanu 2004. koji je potaknuo ubojiti cunami, skratio trajanje dana za 6,8 mikrosekundi.