DAN POSLIJE

Pustoš iza oluje Xynthije

01.03.2010 u 12:42

Bionic
Reading

Preko 50 mrtvih, milijunske štete, prometni kaos... Oluja koja je ove nedjelje, 28. veljače, divljala zapadnom Europom, ostavila je za sobom pustoš i prometni kaos. Otklanjanje posljedica će potrajati još danima

Oluje nad Atlantikom u ovo doba godine nisu rijetkost, ali ciklon Xynthia je doista bio nešto osobito: nad Kanarskim otocima se još u petak, 26. veljače, na razmjerno malenoj udaljenosti stvorila razlika u temperaturi od čitavih 20 Celzijevih stupnjeva, što je pokrenulo silovit vjetar koji je dostizao brzinu i od 190 kilometara na sat. Oluja je protutnjala Portugalom, sjeverom Španjolske, ali je najteže pogodila atlantsku obalu Francuske, kamo je došla u noći sa subote na nedjelju.

Osim što je čupala drveće i nosila krovove kuća, nanijela je i vodu koja je vrtoglavom brzinom poplavila na stotine kuća. Voda koja je došla usred noći je bila i najčešći razlog pogibije najmanje 45 osoba u Francuskoj, ali već u nedjelju je oluja prošla Francusku i krenula prema Njemačkoj.

Žrtve i prometni kaos

Nad Njemačkom je brzina vjetra bila nešto manja, ali ovdje je jedan muškarac poginuo jer je vjetar otpuhao s ceste njegovo vozilo. Kod Wiesbadena je poginuo jedan izletnik, a stradala je i jedna žena koja je trčala. Ukupno je u ovoj zemlji bilo šest žrtava, ali nevrijeme je nanijelo i goleme materijalne štete te poremetilo promet. Zračna luka u Frankfurtu je doživjela potpuni kolaps: zbog vjetra mnogi letovi su morali biti otkazani, ali je obustavljen i promet na obližnjoj velebnoj željezničkoj stanici za brze vlakove jer je postojala opasnost da vjetar odnese staklene ploče obloge perona kolodvora. S obzirom na to da i taj kolodvor i zračna luka leže na jednoj od glavnih autocesta kroz Njemačku, zbog opasnosti od pada predmeta na cestu i ona je morala biti zatvorena.

Uklanjanje prepreka s mnogih prometnica traje još i danas, a tek tijekom dana se može očekivati normalizacija cestovnog i željezničkog prometa. Xynthia je trenutno nad istokom Njemačke, ali je, nasreću, u međuvremenu izgubila mnogo od svoje razorne snage.