NAKON TRI GODINE

Gruzija i Rusija otvaraju kopnenu granicu

01.03.2010 u 08:58

Bionic
Reading

Gruzija i Rusija ponovno su u ponedjeljak otvorile kopnenu granicu nakon više od tri godine, što je znak odmrzavanja njihovih odnosa nakon kratkog rata u kolovozu 2008

Granični prijelaz Verhni Lars u Rusiji i Darial u Gruziji, ponovno je otvoren u sedam sati po lokalnom vremenu. Smješten na približno 170 km od Tbilisija, podignut je na uskom prijelazu u planinama Kavkaza, između stjenovitih vrhova prekrivenih snijegom.

Nakon kratke službene ceremonije, graničari su se smjestili u svojim kućicama, ali nije bilo nikoga tko bi želio preći rusko-gruzijsku granicu u to doba. Sporazum o ponovnom otvaranju kopnene granice postignut je između te dvije zemlje uz švicarsko posredovanje 24. prosinca.

Moskva je zatvorila granični prijelaz Verhni Lars 2006., što su gruzijske vlasti ocijenile 'političkom' odlukom, u kontekstu jačanja tenzija dok se Tbilisi nastojao približiti Zapadu, posebno NATO-u.

Taj granični prijelaz jedina je točka prijelaza između dvije zemlje koja se ne nalazi u Južnoj Osetiji ili Abhaziji, gruzijskim regijama koje su se našle u središtu sukoba između Rusije i Gruzije u kolovozu 2008.

Moskva je priznala neovisnost tih dviju regija, a nakon toga to su učinile još samo Nikaragva, Venezuela i Nauru, dok ih ostatak svijeta smatra dijelom Gruzije pod ilegalnom okupacijom ruskih postrojbi.