TOLIMIR PRED HAŠKIM SUDOM

Počelo suđenje krvniku iz Srebrenice

26.02.2010 u 20:12

Bionic
Reading

UN-ov tužitelj u petak je otvorio suđenje za genocid generalu vojske bosanskih Srba Zdravku Tolimiru pred Haškim sudom optuživši ga da je nadzirao pogubljenje i ukop tisuća Muslimana na vrhuncu rata u Bosni i Hercegovini

Tolimir (61) bio je glavni obavještajni časnik i suradnik od povjerenja Ratka Mladića. Tolimir je jedan od najviših časnika kojima se sudi na Međunarodnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, koji je UN osnovao 1993. Njegov će slučaj ujedno biti posljednji koji je počeo na sudu ukoliko se Mladić, ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba, ili drugi odbjegli optuženik Goran Hadžić, vođa pobunjenih hrvatskih Srba u istočnoj Slavoniji, ne uhite i izruče sudu.

On se izjasnio nevinim i sam vodi svoju obranu. Tužitelj Nelson Thayer je rekao da je Tolimir bio jedna od ključnih osoba u provedbi pokolja 1995. u Srebrenici i Žepi. Tolimir je sudjelovao 'pazeći da ubilačka operacija odradi svoj zli posao dok se ne ispali posljednji metak i posljednje tijelo ne zakopa', rekao je Thayer u uvodnoj riječi.

'On je pomagao, nadgledao i davao dopuštenje za organizaciju egzekucije i pokapanje tisuće muškraca i dječaka bosanskih muslimana', rekao je tužitelj. Cilj je bio istjerati muslimansko i hrvatsko stanovništvo iz regije kako bi se stvorila 'jednoetnička država', rekao je Thayer.