KRITIČAN KURKULAS

BiH sporo prema euroatlanskim integracijama

26.02.2010 u 17:14

Bionic
Reading

Voditelj izaslanstva Europske komisije u BiH Dimitris Kurkulas izrazio je u petak nezadovoljstvo sporim napretkom BiH prema europskim integracijama sudjelujući na predstavljanju izvještaja o Monitoringu europskih integracija za 2009. godinu u Sarajevu

U izvješću se navodi kako je u posljednjih pola godine, zbog destruktivnog političkog ozračja, propao butmirski proces ustavnih promjena te je izostalo ukidanje viznog režima za građane BiH prema zemljama EU, a također i ispunjavanje uvjeta akcijskog plana za članstvo u NATO-u.

Kurkulas, koji je sudjelovao u radu Vijeća za provedbu mira (PIC) je istaknuo kako su manje zemlje od BiH uspjele ispuniti potrebne uvjete za približavanje EU, te je pozvao vlasti ove zemlje da ubrzaju reforme uključujući i izmjene ustava.

'Mora biti ispunjeno pet ciljeva i dva uvjeta i naglašeno je da se Ustav BiH mora učiniti takvim da poštuje osnovna ljudska prava', rekao je Kurkulas. U izvješću o napretku BiH prema europskim integracijama navedene su i slabosti u vezi s nepoštivanjem ljudskih prava, sigurnošću hrane i usklađivanju s propisima u Europskoj uniji.