PLAN PREMIJERA ERDOGANA

Turski vojnici na granici Gaze i Egipta

13.01.2009 u 23:15

Bionic
Reading

Radikalna islamska palestinska organizacija Hamas te Iran, koji ju podupire, pozdravili su u utorak turski plan za završetak krize u Pojasu Gaze

TEHERAN - Predsjednik turske Vlade Recep Tayyip Erdogan predstavio je plan u dvije faze: prva se odnosi na raspoređivanje turskih postrojba u regiji i otvaranje graničnih prijelaza prema Gazi kad stupi na snagu sporazum o prekidu bitaka, a u drugoj bi počeli pregovori sukobljenih palestinskih skupina Fataha i Hamasa.

Arapski list koji izlazi u Londonu Al-Hayat objavio je da je Hamas spreman prihvatiti turske snage na graničnom prijelazu Rafah između Pojasa Gaze i Egipta, jer poštuje "Tursku kao islamsku naciju".

Po navodima lista Jerusalem Posta, Al-Hayatu je to izjavio predstavnik Hamasa.

Iranska državna novinska agencija IRNA u utorak je u vijesti podsjetila da je i Egipat predložio plan za završetak neprijateljstava u Gazi.

"Temeljni problem" toga plana je, međutim, to što se u njemu ne spominje Hamas.

Osim toga egipatski predsjednik Hosni Mubarak savjetovao se s predstavništvima "cionističkog režima" u Izraelu, cilj kojega je uništiti Hamas, prenijela je IRNA zamjerke egipatskom planu.

Nadalje, IRNA je objavila tvrdnju da je egipatski plan oblikovan u duhu Sjedinjenih Američkih Država i protiv interesa stanovnika Pojasa Gaze.

Nasuprot tomu turski prijedlozi, iako nisu svi poželjni, zbog svojih "realističnih sadržaja" prikladni su za prekid pokolja u Gazi, objavila je iranska agencija.

Valja pozdraviti to što je turski plan predviđa otvaranje graničnog prijelaza Rafah prema Egiptu te taj plan zato odgovara interesima Palestinaca i muslimanskih naroda, navela je IRNA.