Svijet SPORNI ZEMLJOVID

Talijani se ispričali Slovencima

Talijansko ministarstvo školstva skinulo je nakon prosvjeda slovenskog ministarstva vanjskih poslova sa svoje internetske stranice sporni zemljovid na kojemu su dijelovi Slovenije bili prikazani kao da su u Italiji, a k tome označeni talijanskim topografskim nazivljem.

Sporni zemljovid uklonjen je u četvrtak navečer, nekoliko sati nakon što je šef slovenske diplomacije Samuel Žbogar pozvao na razgovor talijanskog veleposlanika u Ljubljani Alessandra Pietromarchija, te zahtijevao da se sporna karta "uredi prema činjenicama", javila je u petak Slovenska televizija.

Na spornu mapu slovenske je vlasti, navode slovenski mediji, upozorio nastavnik jedne škole u Trstu nakon što se je ona pojavila na internetskom portalu Scuola mia (Moja škola), kojim ministarstvo školstva omogućuje interaktivno povezivanje osoblja raznih škola s učenicima i njihovim roditeljima. Zemljovid koji se pojavio na toj internet stranici prije nekoliko tjedana, a na kojemu je zapadni dio Slovenije prikazan kao da se nalazi u Italiji i s talijanskim imenima slovenskih gradova, poput Caporetto (Kobarid) i Postumia (Postojna), odmah je izazvao negodovanje javnosti i medija te odlučnu diplomatsku intervenciju Ljubljane.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još