SASTANAK U BRUXELLESU

Inicijativa za očuvanje Jadrana

24.02.2010 u 19:27

Bionic
Reading

Predstavnici regija koje izlaze na Jadransko more pokrenuli su u srijedu u Bruxellesu inicijativu za realizaciju Jadranske strategije kako bi se stvorio strateški sustav očuvanja Jadrana.

"Na današnji dan polažemo novi kamen temeljac za stvaranje jadranske makroregije", rekao je predsjednik jadranske euroregije, istarski župan Ivan Jakovčić na otvaranju konferencije organizirane u Odboru regija EU-a.

Svrha konferencije bila je upoznati institucije EU-a s potrebom stvaranja nove makroregije, kao novog okvira za suradnju. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici regija s obje strana Jadrana, te predstavnici Europske komisije i Europskog parlamenta.

EU je tek odnedavno počeo sa stvaranjem makroregija kao novim modelom za prekograničnu suradnju i koordinaciju između regija. Prošlog je ljeta prihvaćena Strategija za Baltičku regiju, što je prvi pokušaj djelovanja u nekoj makroregiji na ekološkim, energetskim, prometnim i gospodarskim projektima. Sada se radi na izradi Dunavske strategije u čemu također sudjeluje Hrvatska.

U završnoj deklaraciji s današnje konferencije kaže se da "glavni cilj Jadranske strategije stvaranje uvjeta za ekonomsku i socijalnu koheziju u jadranskom području, definiranjem strateških ciljeva i razvojnih prioriteta".

"Kako bi se taj cilj ostvario mora se jasno prepoznati potrebe, uskladiti razvojne prioritete, razviti ideje i predložiti projekte kako bi se opravdale investicije u određena područja", kaže se u dokumentu u kojem se poziva Europski parlament, Vijeće EU-a, Europsku komisiju, Gospodarski i socijalni odbor EU-a i Odbor regija da podupru inicijativu i da unutar svojih nadležnosti počnu s realizacijom Jadranske strategije na temelju pozitivnih iskustava stečenih pri stvaranju Baltičke strategije.

Pokretanju inicijative za Jadransku strategiju prethodilo je stvaranje jadranske euroregije 30. lipnja 2006. godine u Puli radi poboljšanja dijaloga i suradnje između regija na Jadranu.

"Krenuli smo s jednim osnovnim ciljem, a to je da Jadran bude more mira i da sve zemlje koje izlaze na Jadran uđu u EU", rekao je Jakovčić.

U zemljama jadranskog područja živi 87 milijuna ljudi.