ODŠTETA ZA TUMOR

Vojniku s balkanskim sindromom 545.000 eura

13.01.2009 u 16:55

Bionic
Reading

Sud u Italiji presudio je da talijansko ministarstvo obrane mora platiti odštetu vojniku koji je za vrijeme sudjelovanja u misiji u Somaliji obolio od takozvanog 'balkanskog sindroma'

RIM - "Balkanski sindrom" povezuje se s negativnim učincima radioaktivnog osiromašenog urana u streljivu.

Streljivo s osiromašenim uranom koristile su Sjedinjene Američke Države na Balkanu, u Somaliji i u Iraku, a ovo je prva presuda takve vrste u Italiji.

Sud u Rimu odlučio je da talijansko ministarstvo obrane mora platiti 545.000 eura odštete vojniku Gianbattisti Marici, koji je nakon osmomjesečnog boravka u Somaliji, između prosinca 1992. i srpnja 1993. obolio od takozvanog Hodgkinova limfoma.

Liječnici smatraju da je bolest prouzročio radioaktivni materijal, objavio je list Corriere della Sera.

Prema presudi, ministarstvo obrane bilo je obaviješteno o opasnosti osiromašenog urana i trebalo je bolje zaštititi vojnika.

"Presuda rimskog suda predstavlja uspjeh za sve obitelji koje su zbog balkanskog sindroma izgubile rođake", izjavio je vojnikov odvjetnik.

U Italiji vlada veliki strah od "balkanskog sindroma". Oko 20 talijanskih vojnika koji su posljednjih godina sudjelovali u misijama na Balkanu sada boluje od različitih vrsta tumora, izvijestilo je stručno povjerenstvo ministarstva obrane. Povjerenstvo istražuje uzroke brojnih slučajeva smrti i bolesti među vojnicima koji su nakon 1995. bili na Balkanu.

Povjerenstvo provjerava zdravstveno stanje 42.000 vojnika u dobi između 20 i 59 godina.

Prema navodima rodbine vojnika oboljelih od "balkanskog sindroma", stopa oboljenja od Hodgkinova limfoma među vojnicima dvostruko je veća nego među civilima.

Od sindroma je oboljelo ukupno do 200 vojnika.