GOSPODARSTVO NA KOLJENIMA

Val štrajkova zapljusnuo Europu

24.02.2010 u 10:18

Bionic
Reading

Val štrajkova koji je ovih dana zahvatio Europu najavljuje još jednu tešku godinu. Možda i težu od 2009. Kaos u zračnom prometu uzrokovao je štrajk tisuće pilota njemačke Lufthanse, da bi, dan poslije, u utorak u štrajk stupili francuski kontrolori leta. No najteža situacija ipak je u Grčkoj, gdje danas započinje opći štrajk javnog i privatnog sektora. U Hrvatskoj će narednih dana štrajkati stjuardese i mljekari

Francuski sindikati pozvali su u utorak na petodnevni štrajk kontrolora leta jer su nezadovoljni sporazumom o modernizaciji te djelatnosti. Sindikati strahuju da će zbog reformi u kontroli leta biti otpuštanja. Štrajk su najavili i zaposlenici francuskog naftnog giganta Totala, zbog nezadovoljstva upravljačkom politikom te tvrtke.

Paraliza francuskog zračnog prometa nastupila je dan poslije štrajka pilota njemačke Lufthanse koji je trebao potrajati četiri dana, ali je u ponedjeljak ipak prekinut i neće biti nastavljen do 8. ožujka, dok traju razgovori o plaćama i sigurnosti radnih mjesta.

U Hrvatskoj štrajk stjuardesa i mljekara

U Hrvatskoj je za petak najavljen štrajk kabinskog osoblja Croatia Airlinesa.Stjuardese i stjuardi traže potpisivanje povoljnijeg kolektivnogugovora.

Razlog štrajkanja stjuardesa i stjuarda je novi pravilnik oradu i odluka o dnevnicama i paušalima prema kojima se osnovna plaćaželi smanjiti 10 posto, dnevnice za 30 posto, želi se ukinuti naknadaza obroke, smanjiti broj dana godišnjeg odmora i naknada za bolovanjete ukinuti regres, jubilarne nagrade i solidarna pomoć.

Premasindikalnom izračunu, prosječna plaća kabinskog osoblja u rujnu 2009.iznosila je 5.364 kune, što je najniži prosjek u Croatia Airlinesu, dokje prosječna plaća u tvrtki iznosila 8.616 kuna.

Zbog smanjivanja poticaja u poljoprivredi za čak 40 posto za 2010, iz udruga seljaka dolaze najave mogućeg štrajka ako se ne uspijudogovoriti s Vladom. Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođačamlijeka Igor Rešetar najavio je za ponedjeljak, 1. ožujka, prosvjed mljekara koji će traktorima doći pred Ministarstvo poljoprivrede.

U Grčkoj štrajka tri milijuna zaposlenika

Grčka, članica Europske unije najteže pogođena krizom, s dugom od 300 milijardi eura, suočena je sa 24-satnim nacionalnim štrajkom u kojem će u srijedu tri milijuna radnika iz javnog i privatnog sektora izraziti nezadovoljstvo najavljenim strogim mjerama vlade.

Grčka Vlada je zamrznula plaće u javnom sektoru, neke i smanjila za 10 posto, a dob za umirovljenje podigla na 63 godine.
Zbog općeg štrajka, u srijedu će u Grčkoj stati cjelokupan promet: cestovni, zračni, željeznički i pomorski. Najavljeni štrajk drugi je veliki prosvjed grčkih radnika otkako je Atena objavila da će smanjiti svoj deficit iz 2009, od 12,7 posto BDP-a na tri posto, koliko je dopušteno u Europskoj uniji.

Javni prijevoz u Ateni funkcionira samo toliko da štrajkaše prebaci na mjesta održavanja prosvjeda. A s obzirom na to da su se štrajku pridružili i novinari, u zemlji će zavladati i informativno crnilo.

I Španjolci na ulicama

Zbog podizanja granice za odlazak u mirovinu bune se i Španjolci. Više tisuća Španjolaca prosvjedovalo je u utorak navečer diljem zemlje na poziv sindikata, protiv vladina prijedloga o produljenju životnog doba za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina.

Oko 84 posto Španjolaca protivi se prijedlogu socijalističke vlade Josea Luisa Zapatera o povećanju životne dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina, kako bi se zajamčio opstanak javnog sustava mirovina u predstojećim desetljećima.

U Austriji štrajk sudaca

Zanimljivo je da u Austriji štrajk najavljuju za idući tjedan suci i tužitelji. Oni, naime, traže otvaranje 430 novih radnih mjesta u tom sektoru jer zbog ekonomske krize grcaju u gospodarskim sporovima.

Posljednji veliki slučaj koji je zatrpao mjesne austrijske sudove istraga je o banci Hypo Group Alpe Adria koja je nacionalizirana prošle godine, izazvavši potrese na europskim financijskim tržištima. Istraga o njezinoj prodaji regionalnoj banci Bayern LB 2007. godine otkrila je korupciju velikih razmjera.

Sudovi su pretrpani i tužbama tisuća građana koji su svoj novac uložili u dva fonda koji su propali zbog krize na tržištu nekretnina i financijskim tržištima, tvrdeći da nisu bili na pravi način informirani o rizicima svojih ulaganja.

Dvije tisuće prosvjednika pred parlamentom Federacije BiH

U utorak se štrajkalo i u susjednoj BiH. Više od dvije tisuće prosvjednika natjeralo je u zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da s dnevnog reda redovite sjednice skinu vladin prijedlog zakona kojim bi se uvela ograničenja na proračunska izdvajanja za plaće ali i socijalne potrebe.

'Sindikat nije protiv ušteda no jest protiv načina na koji su one pripremljene', izjavio je Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH. Ocijenio je da je federalna vlada, pravdajući to zahtjevima MMF-a, drastično prekršila odredbe Zakona o radu i kolektivnih ugovora.