Svijet OPĆI ŠTRAJK U GRČKOJ

Žestoki sukobi policije i prosvjednika

U Grčkoj danas traje 24-satni štrajk tri milijuna zaposlenika u javnom i privatnom sektoru. Tijekom dana došlo je i do žestokih sukoba prosvjednika i policije

Pedesetak tisuća prosvjednik marširalo je kroz Atenu pritom se sukobivši s policijom koja je na njih bacila i suzavac. Neki od prosvjednika bacali su kamenje, boje i boce na zgradu grčkog parlamenta, piše BBC.

U 24-satnom štrajku koji su proglasili najveći grčki sindikati javnog i privatnog sektora, očekuje se da će rad obustaviti više od tri milijuna zaposlenika u vladinim službama, lokalnoj samoupravi, bolnicama, školama, sveučilištima, bankama, sudovima i brojnim tvornicama, piše agencija dpa.

Teško je pogođeno odvijanje zračnog, pomorskog i željezničkog prometa. Javni prijevoz u Ateni funkcionira samo toliko da štrajkaše prebaci na mjesta održavanja prosvjeda. A s obzirom na to da su se štrajku pridružili i novinari, u zemlji će zavladati i informativno crnilo.

Štrajk se odvija u znak prosvjeda protiv strogih vladinih mjera štednje kako bi se spriječio državni bankrot. Grčka se obvezala da će prošlogodišnji proračunski manjak od 12,7 posto BDP-a smanjiti na tri posto, koliko propisuje EU, do 2012. godine.

Vlada je zamrznula plaće u javnom sektoru, neke i smanjila za 10 posto, a dobza umirovljenje podigla na 63 godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još