ABAS UPOZORAVA

'Bliskom Istoku prijete vjerski ratovi'

23.02.2010 u 21:55

Bionic
Reading

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u utorak je upozorio da bi regija mogla utonuti u "vjerski rat" zbog izraelskih planova o proglašenju Raheline grobnice blizu Betlehema i Grobnice patrijarha u Hebronu dijelom izraelske nacionalne baštine, javile su agencije.

Izraelci su u nedjelju priopćili da će u nacionalni plan obnove baštine od oko 150 židovskih i cionističkih lokacija uključiti i dva spomenuta židovska svetišta na Zapadnoj obali, što je izazvalo osudu palestinske strane.

Izraelski mediji su izvijestili da su spomenute dvije lokacije uključene u plan tek nakon pritisaka nacionalističkih ministara u Netanyahuovoj desnoj vladi, javio je Associated Press.

Abas boravi u posjetu Belgiji, a reagirao je na izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Grobnicu patrijarha svetim smatraju židovi i kršćani, ali i muslimani, zbog biblijskih referenci na Abrahama. Prema knjizi Postanka, Abraham je kupio špilju i polje koje je okružuje, kako bi ondje pokopao svoju ženu Saru. Poslije su Abraham, Izak, Rebeka, Jakov i Lea također pokopani u toj špilji.

Kontrola nad Grobnicom patrijarha čest je izvor nesuglasica između Palestinaca i Izraelaca. Palestinci u Hebronu u ponedjeljak su prosvjedovali zbog izraelske odluke, a napetosti su nastavljene i u utorak.

Bivši premijer pokreta Hamas pod čijom je upravom Pojas Gaze, u utorak je pozvao Palestince na Zapadnoj obali na novu intifadu protiv Izraelaca, zbog njihove odluke, javila je njemačka novinska agencija dpa. "Narod Zapadne obale na ovo mora odgovoriti intifadom i konkretnim akcijama", rekao je Ismail Hanija