NEUSPJELI POKUŠAJ U TURSKOJ

Zbog državnog udara uhićeno 49 osoba

23.02.2010 u 14:59

Bionic
Reading

Turska je policija zbog urote za svrgavanje vlade uhitila 49 vojnih časnika, izvijestile su televizijske postaje u četvrtak

Među privedenima je najmanje 17 generala, četiri admirala i 28 drugih visokih časnika, uključujući i bivšeg zapovjednika zračnih snaga Ibrahima Firtinu i bivšeg zapovjednika mornarice Ozdena Orneka

Svi su pritvoreni u sklopu istrage o navodnoj pripremi državnog udara koji je prije sedam godina trebao svrgnuti vladu. Turski komentatori ocjenjuju da su razmjeri policijske akcije bez presedana u turskoj povijesti.

Vojska još nije komentirala uhićenja 24 sata nakon operacije.

Plan iz 2003. pod kodnim nazivom "Malj" predviđao je postavljanje bombi po cijeloj zemlji kako bi se izazvao kaos što bi vojsci omogućilo da proglasi izvanredno stanje i svrgne vladajuću stranku Pravde i razvoja (AKP). Plan su turske novine objavile u siječnju. Vojska je tvrdila da je scenarij koji su otkrili istražitelji bio samo hipotetska vojna igra za obuku.

Uhićenja tako visokih vojnih dužnosnika u prošlosti su bila nezamisliva za moćni vojni vrh, koji je u posljednjih 50 godina svrgnuo četiri turske vlade. Ipak, njegova je moć umanjena zahvaljujući demokratskim reformama koje je zemlja poduzela nastojeći se približiti Europskoj uniji.