VITALNI INTERESI

Bošnjaci zaustavili zakon o referendumu u RS

22.02.2010 u 16:32

Bionic
Reading

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske odlučio je u ponedjeljak pozivanjem na zahtjev za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa zaustaviti stupanje na snagu zakona o referendumu što ga je prije ovog mjeseca usvojila Narodna skupština RS.

Klub Bošnjaka ovu je odluku donio jednoglasno uz ocjenu kako bi provedba referenduma bila protuustavna te bi dovela u pitanje vitalne nacionalne interese bošnjačkog naroda koji živi u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

Za razliku od bošnjačkog, klub Hrvata nije mogao postići suglasnost o postavljanju istog zahtjeva za blokiranje spornog zakona.

Predsjednik hrvatskog kluba Tomislav Tomljanović izjavio je kako su zahtjev za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa bila sklona podržati tri zastupnika dok je protiv bilo preostalih pet koji su ujedno članovi vladajuće Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSDS) Milorada Dodika koja je i ishodila usvajanje zakona o referendumu.

Tomljanović je istaknuo kako bi provedba referenduma po odredbama usvojenog zakona mogla posebice pogoditi brojne prognane Hrvate.

"Zakon ima niz tehničkih propusta, a jedan od najvažnijih je to što će velikom broju građana koji glasuju poštom, posebice Hrvatima, biti onemogućeno izjašnjavanje. Razlog je to što je takav način izjašnjavanja dio izravnih ovlasti središnjeg izbornog povjerenstva a ovim zakonom to nije predviđeno kao mogućnost", upozorio je Tomljenović.

Bez obzira na izostanak suglasnosti unutar kluba Hrvata, zakon o referendumu na temelju zahtjeva kluba Bošnjaka sada mora biti proslijeđen ustavnom sudu RS koji će odlučivati o njegovoj prihvatljivosti.