Svijet PLINSKA KRIZA

Ukrajinska oporba traži Juščenkov opoziv i raspuštanje vlade

  • Autor:
  • 13.1.2009 14:21:16
  • 13.1.2009 14:17:00

Ukrajinska najveća oporbena stranka zatražila je u utorak da se pokrene postupak za opoziv predsjednika Viktora Juščenka i pozvala je na raspuštanje vlade premijerke Julije Timošenko, javljaju ruski mediji iz Kijeva

"Tražimo hitnu ostavku vlade i pokretanje procedure za opoziv predsjednika", rekao je Viktor Janukovič, čelnik proruske Stranke regija, na izvanrednoj sjednici parlamenta posvećenoj plinskom sporu Ukrajine i Rusije. Njegov poziv podržali su i komunisti.

Juščenko, čija je popularnost pala na 2,4 posto prema rezultatima ispitivanja javnog mišljenja objavljenima u ponedjeljak, nije nazočio sjednici Vrhovne Rade.

Ispitivanje je objavila organizacija Demokratske inicijative koju podupire švedska vlada.

Janukovič je rekao da je zbog "neodgovornog" stajališta vlade Ukrajina suočena s prijetnjom njezinoj nacionalnoj sigurnosti te da gubi ugled. Vladajuća narančasta koalicija uništila je sporazume s Rusijom koji su postignuti tijekom godina teškog rada, ustvrdio je.

"Vlasti ne samo da su ostavile Ukrajinu bez plina, nego i bez perspektive", istaknuo je Janukovič.

On je zatražio da se vlada očituje pred parlamentom o svojim potezima te da se sastavi parlamentarno povjerenstvo koje bi istražilo vladin rad vezano uz plinski spor.

"Narančasta koalicija pretvorila je ukrajinsko-ruske odnose u izvor velikih napetosti", istaknuo je dodajući da su zbog vladinih poteza "mnoge škole, bolnice i kućanstva ostali bez grijanja, a veliki broj tvrtki je zatvoren".

Rusija je prekinula isporuku prirodnog plina Ukrajini 1. siječnja nakon što su propali pregovori o rješavanju ukrajinskog duga i cijenama plina za 2009. Plinski sukob izazvao je potpun prekid opskrbe Europe tim energentom preko Ukrajine. Ukrajinskim plinovodima prolazi oko 80 posto izvoza ruskog plina u članice Europske unije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još