SO WHAT?

Slovenski pučani ljuti na Pahora zbog korištenja tuđica

21.02.2010 u 18:54

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor voli koristiti strane riječi, pa ga je u nedjelju - na Međunarodni dan materinjih jezika - oporba upozorila da pazi kako se izražava.

"Pozivamo premijera Pahora da slovenski jezik uvijek stavi na prvo mjesto u svojim javnim nastupima i da ne pretjeruje s korištenjem stranih izraza i tuđica", upozorila ga je u nedjelju u priopćenju za javnost Slovenska pučka stranka (SLS).

Premijer je nedavno kod nekih izazvao zgražanje kad je na službenoj konferenciji za novinare na neke rezerve oko djelovanja njegove vlade odgovorio sa "So what!". To su onda neki protumačili kao izraz političke "arogancije", a drugi kao znak "nepoštivanja" prednosti slovenskog jezika na domaćem terenu.

Pahor u javnim istupima znatno rabi i francuski izraz "par excellence", a jedan zastupnik opozicije u parlamentu nedavno ga je kritizirao i zbog prečestog korištenja izraza koje koristi eurobirokracija u Bruxellesu, rekavši mu da ga ne razumije najbolje.

Pozivu Pučke stranke političarima da zadrže materinji jezik u javnim istupima pridružila se i stranka bivšeg premijera Janeza Janše. Slovenska demokratska stranka (SDS) navodi da je materinji jezik njegovim govornicima najljepši, te da bi na korištenje domaćih izraza a ne stranih trebalo više paziti u medijima, ugostiteljstvu i drugim uslužnim djelatnostima, te u poslovnom komuniciranju.