BOSNA I HERCEGOVINA

Inzko: Neće biti ustavnih promjena u ovoj godini

20.02.2010 u 20:57

Bionic
Reading

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izjavio je u subotu da zbog izborne godine i političkoga zastoja u toj zemlji do kraja 2010. godine neće biti moguće provesti ustavne promjene niti će međunarodna zajednica odlučivati o zatvaranju Ureda Visokog predstavnika (OHR)

'Došlo je do zastoja u napretku Bosne i Hercegovine prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji, a zaustavili su ga politički čelnici koji nisu usvojili ili proveli reforme na koje su se ranije obavezali', rekao je Inzko u Sarajevu na predavanju studentima Fakulteta političkih znanosti, prenosi Federalna televizija (FTV).

Inzko je dodao kako ne vjeruje da će doći do promjene sadašnjeg statusa Ureda Visokog međunarodnog predstavnika i njegove transformacije u Ured posebnog predstavnika Europske unije u BiH.

Kako bi do toga došlo potrebno je ispuniti pet uvjeta i dva cilja među kojima je i raspodjela državne imovine. Vlasti Republike Srpske protive se prijedlogu da imovina bude u vlasništvu države te da se dodjeljuje entitetima i županijama. RS inzisitira da vlasnici državne imovine budu samo entiteti.

Inzko je također rekao kako su mu u razgovoru pojedini političari posljednjih dana iskazali spremnost provesti Odluku suda u Strasbourgu koja omogućava predstavnicima manjina, a ne samo triju konstitutivnih naroda, da se kandidiraju za člana predsjedništva BiH te da imaju zastupnike u gornjem domu Parlamentarne skupštine BiH.