MOSKVA OPTUŽUJE

Ukrajinci ponovno blokiraju ruski plin

13.01.2009 u 15:12

Bionic
Reading

Uprava ruskog plinskog monopolista Gazproma ponovo je optužila Ukrajinu da blokira put plina prema Europi

'Jučer smo povjerovali da će vrata za ruski plin biti otvorena, ali Ukrajinci ponovo postavljaju zapreke njegovu nesmetanu protoku prema potrošačima u Europi', rekao je Aleksandar Medvedev šef izvoza u Gazpromu objavio je Reuters.

Hina navodi da je službeni Kijev i priznao krađu plina, kao razlog navodeći 'neprihvatljive uvjete tranzita' koje je nametnuo Gazprom.

Ruski div Gazprom sugerirao je danas da ukrajinskim potezima u plinskoj kizi upravlja - SAD. - Dobiva se dojam da cijelim ovim mjuziklom koji se događa u Ukrajini dirigira neka druga zemlja - izjavio je Gazpromov zamjenik predsjednika Uprave Medvedev.

Za to vrijeme Europu brine nastavak plinske krize. "Prema informacijama naših promatrača u Rusiji, u plinovodima je plina malo ili ga uopće nema", rekla je glasnogovornica Europske komisije Pia Ahrenkilde Hansen.

Na pitanje tko je kriv za nepoštivanje dogovora nakon što su potpisani svi traženi dokumenti i raspoređeni promatrači, glasnogovornica je rekla da "ne želi brzati sa zaključcima", dodajući da se obavljaju razgovori na visokoj razini, između europske, ruske i ukrajinske strane.

"Situacija je vrlo ozbiljna i mora se brzo popraviti", rekla je Ahrenkilde Hansen.

Povjerenik za energetiku Andris Piebalgs u ponedjeljak je najavio da će Komisija u utorak biti u stanju imenovati krivca ako plin ne krene prema europskim potrošačima.

Ruski energetski div u utorak je optužio Ukrajinu da blokira plin za Europu, a službeni Kijev to je i priznao, kao razlog navodeći "neprihvatljive uvjete tranzita" koje je nametnuo Gazprom.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso razgovarao je u utorak s ruskim premijerom Vladimirom Putinom i izrazio razočaranost što za sada nijedna država članica EU-a nije dobila plin iz Rusije.

Prema Europskoj komisiji, Rusija je prema Europi pustila samo 76 milijuna prostornih metara plina i to samo na jednoj ulaznoj točki, što ni izdaleka ne zadovoljava potrebe. "Nismo zadovoljni činjenicom što puna količina plina ne pristiže kroz plinovode", rekao je glasnogovornik Komisije za energetiku Ferran Tarradellas

Komisija također ističe da promatrači nemaju puni pristup dispečerskim centrima u Moskvi i Kijevu, što je u suprotnosti s dogovorima o raspoređivanju promatrača.

Ruska strana optužuje Ukrajinu da onemogućava pristup promatračima u prostorije iz kojih se nadzire protok plina i stanje u podzemnim plinskim skladištima.

Ukrajina ističe da dio svoga plina mora koristiti za tzv. tehnički plin, koji služi za pokretanje kompresora. Ti kompresori raspoređeni su na svakih 100 kilometara plinovoda i oni stvaraju potisak za protok plina duž cijevi. Na tehnički plin otpada između pet i osam posto od ukupnog plina, koji prolazi kroz plinovod.

Europska komisija ističe kako nijedna strana u pregovorima s predstavnicima EU-a nije kao uvjet spominjala tehnički plin i da to ne može biti izgovor za nepoštivanje postignutog dogovora.Ruski div Gazprom sugerirao je danas da ukrajinskim potezima u plinskoj kizi upravlja - SAD. - Dobiva se dojam da cijelim ovim mjuziklom koji se događa u Ukrajini dirigira neka druga zemlja - izjavio je Gazpromov zamjenik predsjednika Uprave Medvedev. On je aludirao na strateški sporazum koji su u prosincu potpisale SAD i Ukrajina, prenosi agencija ITAR-TASS. No, kada su Medvedeva izravno upitali da li Kijev postupa po naređenjima Washingtona, on je odbio odgovoriti rekavši: - Ja nisam političar, nego poslovni čovjek