SAVJETNIK PREDSJEDNIKA

Umro bivši američki državni tajnik Alexander Haig

20.02.2010 u 18:01

Bionic
Reading

Alexander Haig, bivši američki državni tajnik, savjetnik trojice predsjednika i zapovjednik snaga NATO-a, umro je u subotu u Medicinskom centru Johns Hopkins u Baltimoreu, objavio je glasnogovornik bolnice

Glasnogovornik Gary Stephenson je kazao da je 85-godišnji Haig primljen je u bolnicu 28. siječnja, a njegova je obitelj objavila da je umro od komplikacija povezanih s jednom infekcijom.

Haig je bio visoki dužnosnik američke administracije u vrijeme trojice republikanskih predsjednika - Richarda Nixona, Geralda Forda i Ronalda Reagana.

Nixon ga je imenovao zamjenikom savjetnika za nacionalnu sigurnost 1970., a kao general s četiri zvjezdice u siječnju 1973. postao je zamjenikom načelnika stožera američke kopnene vojske.

'Njegov odlazak iz Nixonove administracije pokazao se kratkotrajnim', navodi se u biografskoj bilješci o Haigu na internetskoj stranici Nixonove Predsjedničke knjižnice i muzeja. 'Četiri mjeseca kasnije, 4. svibnja 1973., na zahtjev predsjednika vratio se u Bijelu kuću kao predstojnik ureda', dodaje se.

Na toj je dužnosti pomogao Nixonu pripremiti obranu u postupku opoziva zbog afere Watergate. Nixon je ostavku podnio u kolovozu te godine. Haiga se dugo sumnjičilo da je on bio 'duboko grlo' u administraciji, koje je novinarima The Washington Posta otkrio aferu Watergate, što je dovela da prve ostavke jednog predsjednika SAD-a u povijesti.
Haig je od 1974. do 1979. bio vrhovni zapovjednik snaga NATO-a u Europi.

Vojsku je napustio radi odlaska u privatni sektor, ali se vratio u državnu službu 1981. kao državni tajnik u prvoj administraciji Ronalda Reagana. U srpnju 1982. naglo podnosi ostavku, navodno zbog političkih neslaganja. Kao državni tajnik neuspješno je posredovao između Argentine i Velike Britanije, kako bi spriječio rat zbog Falklandskog otočja, a kritiziran je da je dao 'zeleno svjetlo' Izraelu za invaziju na Libanon 1982. godine.

Haig se 1988. godine neuspješno natjecao za republikansku predsjedničku nominaciju.

Alexander Haig Meigs Jr. rođen je 2. prosinca 1924. u gradiću Bala Cynwyd, Pennsylvania, u predgrađu Philadelphije. Pohađao je sveučilište Notre Dame dvije godine, a 1944. prelazi Vojnu akademiju SAD-u. Nakon što je diplommirao 1947. službuje u Japanu. Kasnije je službovao u stožeru generala Douglasa MacArthura tijekom Korejskog rata.
Godina 1950. i 1951. Haig je sudjelovao i u borbama u Korejskom ratu kao jedan od zapovjednika X. Korpusa. Za herojstvo je odlikovan s dvije Srebrne zvijezde i Brončanom zvijezdom.