Svijet KRITIČNO U MILANU I TORINU

Zbog onečišćenja 80 talijanskih gradova bez prometa

Osamdeset gradova u sjevernoj Italiji zabranit će promet automobilima 28. veljače kako bi smanjili onečišćenje i tako će se pridružiti inicijativi Milana i Torina, rekli su u petak gradonačelnici tih dvaju gradova

Milano i Torino, koji su ranije najavili da će toga dana zabraniti promet, pozvali su gradonačelnike velikih gradova na sjeveru Italije da slijede njihov primjer, na što su oni pristali.

'Nitko se nije protivio', rekao je gradonačelnik Torina Sergio Chiamparino nakon sastanka prvih ljudi najvećih gradova talijanskih regija Piemonta, Lombardije, Veneta i Emilije Romagne, među kojima su Verona, Venecija, Treviso, Bologna, Lodi, Piacenza, Rovigo, Ferrara, Padova i Asti.

'Velik je broj pridruženih', rekla je milanska gradonačelnica Letizia Moratti. 'Mi vodimo tešku bitku jer smo najindustrijaliziranije regije i stoga izloženije onečišćenju', dodala je.

Milano i Torino su ocijenili da će zabrana prometa biti učinkovita samo ako se proširi duž cijele Padske nizine, gusto naseljenog industrijskog područja koje se proteže do Alpa.

Torinski gradonačelnik rekao je i da će vladi predložiti manje poskupljenje cestarina na cestama prema tim gradovima kojim bi se financiralo ulaganje u smanjenje onečišćenja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još