KAPETAN HADDOCK

Zbog lule u crtiću kažnjena turska televizija

17.02.2010 u 13:47

Bionic
Reading

Tursko Visoko vijeće za audiovizualni sektor (RTUK) kaznilo je sa 50.000 turskih lira (24.100 eura) televizijsku postaju koja je prikazala crtić u kojemu kapetan Haddock, jedan od glavnih likova crtanog filma o Tintinu, puši lulu, pišu u srijedu turska glasila

RTUK je svoju odluku o kažnjavanju privatne televizije TV8, objavljenu na njegovoj internetskoj stranici, obrazložio činjenicom da zakon zabranjuje objavljivanje scena u kojima ljudi puše.

Kapetan Haddock i drugi likovi u adaptaciji Hergeova crtića za televiziju prekršili su tu zakonsku odredbu, ocijenilo je Visoko vijeće.

Član tog tijela koje nadgleda odgovaraju li objavljene emisije zakonskim odredbama, usprotivio se kazni zbog Haddocka, rekavši da su djeca kadra razlikovati stvarne od fiktivnih likova, dodaje list Hurriyet Daily News.

Zakon koji je lani stupio na snagu zabranjuje pušenje na svim javnim mjestima u Turskoj, pa i u barovima i restoranima. U Turskoj, koja je deseti proizvođač duhana u svijetu, gotovo trećina odraslih puši, po službenim statistikama.